Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Βραχυκύκλωμα με 9.000 κενά στη Δημόσια Διοίκηση

- το είδα στο totefteri.blogspot.com
Ακέφαλο παραμένει το κράτος επτά ολόκληρους μήνες από την αλλαγή διακυβέρνησης της χώρας, γεγονός που προκαλεί εμφανείς πλέον δυσχέρειες στην ομαλή λειτουργία και κυρίως στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα...
 
Από τις περίπου 10.800 διευθυντικές και επιτελικές θέσεις του κρατικού τομέα για τις οποίες την αποκλειστική ευθύνη των διορισμών έχει η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής έχουν καλυφθεί περίπου...
1.000, δηλαδή μόλις το ένα δέκατο. Το opengov (ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής αιτήσεων) προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, ενώ ακόμη και θέσεις για τις οποίες έχουν γίνει προσκλήσεις ενδιαφέροντος μέσω της σχετικής ιστοσελίδας, δεν έχουν ακόμη καλυφθεί.

Η δυσλειτουργία του δημοσίου τομέα που προκαλείται σε μεγάλο βαθμό από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην κάλυψη των επιτελικών θέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες έχει προκαλέσει προβληματισμό και στον Πρωθυπουργό, ο οποίος έχει δεχτεί εισηγήσεις να επισπεύσει τις σχετικές διαδικασίες. «Πρέπει να καλυφθούν οι κενές διοικητικές θέσεις. Δεν προχωράει τίποτα» έχουν πει στον Γ. Παπανδρέου στενοί του συνεργάτες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός να δώσει εντολή στους υπουργούς να ορίσουν το συντομότερο δυνατόν «διοικήσεις παντού», χωρίς ωστόσο να θιγεί η διαδικασία αξιολόγησης μέσω του opengov, την πολιτική ευθύνη για το οποίο - όπως αναφέρεται και στη σχετική ιστοσελίδα- έχει ο υφυπουργός Παιδείας, Ιωάννης Πανάρετος. Βεβαίως πολλοί εντός του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι οι εμπλοκές στους διορισμούς σε μεγάλο βαθμό οφείλονται και σε συνεργάτες του Πρωθυπουργού εντός του Μαξίμου, οι οποίοι επιστρέφουν ως απαράδεκτες πολλές από τις εισηγήσεις των υπουργών.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα πάντως εντοπίζονται στα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία της χώρας, στα οποία τοποθετήθηκαν μεν οι διευθυντές, ωστόσο δεν έχουν διοριστεί τα διοικητικά συμβούλια. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και την ώρα που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση το Ασφαλιστικό, σε κανένα από τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχει οριστεί νέα διοίκηση.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: