Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Καύση νεκρών και στο Σχιστό..!

- το είδα στο apolitistosteki.blogspot.com
Άνοιξε ο δρόμος για την καύση νεκρών στην Ελλάδα. Το πρώτο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα με περιβαλλοντικά κριτήρια. Θα πρέπει να τηρούνται αυστηρές προϋποθέσεις για τις εκπομπές ρύπων, ενώ τα κέντρα αυτά και θα χωροθετούνται μέσα ή δίπλα σε νεκροταφεία.

Υπεύθυνοι για την προκήρυξη των έργων κατασκευής τους καθώς και για τη λειτουργία τους θα είναι οι δήμοι. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για αδειοδότηση του Σχιστού τόσο η Αναπτυξιακή Διαδημοτική Επιχείρηση των Δήμων Πειραιώς όσο και ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος έχει καταθέσει και δεύτερη πρόταση για το Γ΄ Νεκροταφείο. Επίσης ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και ο Δήμος Ζωγράφου.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη η αποτέφρωση νεκρών έχει θεσμοθετηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Στη Γαλλία ισχύει από το 1789, ...
στη Βρετανία από το 1884 και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες από τη δεκαετία του ΄30. Τα ποσοστά αποτέφρωσης θανόντων, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπερνούν το 50% σε Βρετανία, Ελβετία, Σουηδία, Ολλανδία, Δανία κ.α.

Στην Ελλάδα, έστω και καθυστερημένα, υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα η κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Υγείας για τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν την ίδρυση και τη λειτουργία κέντρων αποτέφρωσης νεκρών σε εφαρμογή προεδρικού διατάγματος του 2009 (ΦΕΚ 49 τ. Α΄ 23.3.2009). Το θέμα είχε τεθεί για πρώτη φορά το 1987 από τον Δήμο Αθηναίων.


Η ΚΥΑ αναφέρεται σε τεχνικά θέματα τα οποία αφορούν τη διαδικασία αδειοδότησης των κέντρων αποτέφρωσης νεκρών, τους κανονισμούς και τις διαδικασίες αποτέφρωσης καθώς και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και του προσωπικού. Ορίζεται η χωροθέτησή τους με προβλεπόμενους χώρους συναθροίσεως και με περιβαλλοντικά και υγειονομικά κριτήρια λειτουργίας. Μπορούν να κατασκευαστούν μέσα ή δίπλα σε νεκροταφεία σε εκτάσεις εντός σχεδίου, αλλά και σε περιοχές εκτός σχεδίου αφού πρώτα πραγματοποιηθεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Για την έκδοση της άδειας αποτέφρωσης αρμόδιοι θα είναι οι δήμοι. Η τεφροδόχος θα παραδίδεται στους οικείους του νεκρού και στην περίπτωση που επιθυμούν τον διασκορπισμό της στάχτης, τα κέντρα αποτέφρωσης θα μπορούν να τον αναλάβουν.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: