Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Ανάσα οι Δημόσιοι Υπάλληλοι από τη ρύθμιση των στεγαστικών

Σε ρύθμιση των στεγαστικών δανείων όλων των δημοσίων υπαλλήλων θα προχωρήσει η κυβέρνηση μετά τις μεγάλες περικοπές των αποδοχών τους ώστε να μειωθούν οι δόσεις και να τα βγάλουν πέρα τα επόμενα δύσκολα χρόνια.
Η ρύθμιση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα αφορά όλα τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων σε περισσότερους από 200.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, στρατιωτικούς, αστυνομικούς και άλλες κατηγορίες από τους οποίους παρακρατείται η δόση από τη μισθοδοσία. Η λύση που επιλέγεται είναι η επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης των δανείων (της διάρκειας) κατά πέντε χρόνια ώστε να μειωθούν σημαντικά οι δόσεις.

Συνολικά τα δάνεια που έχει χορηγήσει το Ταμείο...
ανέρχονται σε 3,6 δισ. ευρώ και κατά μέσον όρο σε 150.000 ευρώ για κάθε οικογένεια. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η μηνιαία δόση μπορούσε να ανέλθει ως το 60% των αποδοχών του κάθε δανειολήπτη, αλλά στην πράξη έφθανε ως και το 50% των αποδοχών στις οποίες λαμβανόταν υπόψη και τα επιδόματα που είχαν μόνιμο χαρακτήρα (π.χ. τα ΔΙΒΕΤ που καταβάλλονται στους εφοριακούς και τελωνειακούς).

Μετά την περικοπή των αποδοχών (μισθών και επιδομάτων) που ανέρχεται περίπου στο 20%, χιλιάδες νοικοκυριά βρίσκονται σε πραγματικό οικονομικό αδιέξοδο, καθώς από τον μισθό τους παίρνουν στο χέρι μόνο το 30%.

Ανάλογη κατάσταση ισχύει και για τους δανειολήπτες του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Για τις περιπτώσεις αυτές ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης βρίσκεται σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων του Δημοσίου ώστε να ανακοινωθεί σύντομα γενναία ρύθμιση, λύση με την οποία έχουν συμφωνήσει και οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ.
Ο στόχος είναι να μειωθούν σημαντικά οι δόσεις που, όπως φαίνεται και από το παράδειγμα, μπορεί να πέσουν ως και 300 ευρώ τον μήνα για δάνεια ύψους 150.000 ευρώ που είχαν δεκαπενταετή διάρκεια.

Παράλληλα η κυβέρνηση καλεί τις εμπορικές τράπεζες να προχωρήσουν σε διευκολύνσεις και ανάλογες ρυθμίσεις στους πελάτες τους προκειμένου να ξεπεράσουν τη δύσκολη αυτή περίοδο, ενώ με νομοθετική ρύθμιση θα παρατείνει την απαγόρευση της διενέργειας πλειστηριασμών ακινήτων όταν πρόκειται για πρώτη κατοικία για οφειλές στα τραπεζικά ιδρύματα ως 200.000 ευρώ. Αυτές αφορούν συνήθως οικογένειες οι οποίες έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια.

Διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων εξετάζει, τέλος, και ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, οι οποίες θα κινούνται στην ίδια κατεύθυνση της επιμήκυνσης του χρόνου εξόφλησης του δανείου.
Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: