Σάββατο 15 Μαΐου 2010

‘Πάγωσε’ η κατανάλωση

Κατά 15 μονάδες «βυθίστηκε» το τελευταίο εξάμηνο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, σημειώνονται αρνητικό ρεκόρ την ώρα που ο παγκόσμιος δείκτης αυξήθηκε κατά 6 μονάδες. Σύμφωνα με τη Nielsen, το πρώτο εξάμηνο του 2010 η Καταναλωτική Εμπιστοσύνη παγκοσμίως κατάφερε να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 2,5 ετών, στις 92 μονάδες, παρέχοντας μία σαφή απόδειξη πως ο κόσμος αφήνει πίσω του την οικονομική κρίση

Οι Έλληνες παρουσιάζονται ιδιαίτερα απαισιόδοξοι, καθώς το 85% θεωρεί πως η χώρα βρίσκεται σε ύφεση και από αυτούς το συντριπτικό 80% θεωρεί πως θα συνεχίσει να είναι και του χρόνου. Η Οικονομία αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία των Ελλήνων με ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη, ενώ το 39% δηλώνει πως με τα χρήματα που του περισσεύουν ξεπληρώνει δάνεια, πιστωτικές κάρτες και χρέη, όταν το μέσο Ευρωπαϊκό ποσοστό είναι μόλις 28%.


Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων φαίνεται να "κόβει" τα περιττά έξοδα από τη διασκέδαση εκτός σπιτιού και ξοδεύει λιγότερα σε νέα ρούχα. Επιπλέον, ένα σημαντικό ποσοστό εξακολουθεί να επιλέγει φθηνότερες καταναλωτικές μάρκες για να αντεπεξέλθει στην κρίση, επηρεάζοντας πλέον σε βάθος τον κλάδο των εταιριών και των λιανέμπορων.


Μεγάλες πιθανότητες για νέα υποβάθμιση  
Η πιθανότητα νέας υποβάθμισης...
της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον Οίκο Moody’s ξεπερνά το 80%. Μάλιστα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, είναι πιθανή υποβάθμιση πολλών βαθμίδων, ενώ το ακριβές μέγεθος της υποβάθμισης εξαρτάται από το εάν η Ελλάδα θα τηρήσει τους όρους που επιβάλλει το πακέτο στήριξης και θα καταφέρει να σταθεροποιήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα.  

Πτώση στα χρηματιστήρια 
- Στο μεταξύ, με πολύ μεγάλη πτώση 3,41%, στις 1.658,29 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών. 
- Με μεγάλη πτώση πάνω απο 3% έκλεισαν Λονδίνο και Φραγκφούρτη, πάνω απο 4% η πτώση στο Παρίσι, λόγω ανησυχιών για την πορεία των οικονομιών της ευρωζωνης. 
- Με πτώση έκλεισε το Χρηματιστήριο στη Νέα Υόρκη.  
Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 162,79 μονάδων ή 1,51% και διαμορφώθηκε στις 10.620,16 μονάδες και ο σύνθετος δείκτης Nasdaq των μετοχών υψηλής τεχνολογίας απώλειες 47,51 μονάδων ή 1,98% και διαμορφώθηκε στις 2.346,85 μονάδες.  
Ο δείκτης Standard & Poor's 500 έκλεισε με απώλειες 21,76 μονάδων ή 1,88%, στις 1.135,68 μονάδες.  
- Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, η οποία βρέθηκε στο 1,2492.  
- Τέλος, νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε η τιμή του χρυσού, φθάνοντας στα 1.250 δολάρια ανά ουγγιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: