Σάββατο 15 Μαΐου 2010

“Έτοιμη να σκάσει η Φούσκα των Ακινήτων στην Ελλάδα”

- το είδα στο blogingr.blogspot.com
Το βέβαιο νομοτελειακά είναι πως οι φούσκες γιγαντώνονται μέχρι ενός σημείου και τελικά πάντα και σίγουρα σκάνε. Κάπως έτσι έσκασαν και οι φούσκες του Χρηματιστηρίου, του Πετρελαίου, του Ευρώ.....

Θεωρείται αδιαμφισβήτητο πλέον γεγονός, ότι η επόμενη μεγάλη δοκιμασία για τη χώρα μας είναι το εν εξελίξει ξεφούσκωμα στις τιμές των ακινήτων, που μπορεί και ήδη  παραλύει σημαντικά το σύνολο της οικοδομικής δραστηριότητας, επηρεάζοντας καταλυτικά τόσο την πραγματική οικονομία, όσο και τη χρηματοπιστωτική αγορά.
Άς διερευνήσουμε λοιπόν μια διαφορετική προσέγγιση στον ορισμό της Φούσκας….Έχουμε και λέμε λοιπόν:

H αξία της αγοράς real estate στην Κίνα που αποτελεί τον ορισμό της φούσκας, ανέρχεται σήμερα  σε 3,27 φορές το ΑΕΠ της χώρας αυτής.
Στις ΗΠΑ, λίγο πριν σκάσει η φούσκα των subprimes (ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων), η σχέση ήταν μόλις 1,75 φορές το ΑΕΠ της χώρας.
Στην Ιαπωνία στα τέλη της δεκαετίας του ’90 όταν έσκασε η φούσκα των ακινήτων ήταν 3,8 φορές.
Στην Ελλάδα που συνεχίζει να αντιστέκεται σθεναρά εν μέσω πρωτοφανούς δημοσιονομικής κρίσης, η σχέση αυτή, προσδιορίζεται σήμερα σε 3,75 καθώς η αξία των ακινήτων του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται σε 900 δισ. Ευρώ, με το ΑΕΠ της χώρας στα 240 δισ. ευρώ το 2009 και το οποίο φυσικά θα φθίνει τα επόμενα τρία χρόνια. Ακόμα κι αν δεν αποτυπώνεται το σύνολο του πραγματικού ΑΕΠ στα στατιστικά στοιχεία λόγω παραοικονομίας, η σχέση είναι σχετικά υψηλή.
 
Η εφαρμογή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου (πόθεν έσχες για την αγορά 1ης κατοικίας-υψηλά τεκμήρια-φορολόγηση ακίνητης περιουσίας κ.λ.π) καθώς και οι αναμενόμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων συνδράμουν στο ελεγχόμενο ξεφούσκωμα των τιμών, που φυσικά και είναι προτιμότερο από το βίαιο σκάσιμο….
 
Οι αντοχές τόσο των κατασκευαστών, όσο  και των ιδιωτών πωλητών οικοπέδων κάμπτονται διαρκώς και περισσότερο, οπότε σχεδόν όλοι πλέον είναι διατεθειμένοι να βάλουν νερό στο κρασί τους…

Το ξεφούσκωμα μόλις ξεκίνησε και το σίγουρο είναι πως θα παρακολουθήσουμε πολλά και δραματικά επεισόδια μέχρι το τέλος του έργου....

Δεν υπάρχουν σχόλια: