Σάββατο 15 Μαΐου 2010

Λετονός Χάκερ έδωσε στη δημοσιότητα μισθούς κρατικών λειτουργών

- το είδα στο totefteri.blogspot.com
Οι αστυνομικές αρχές της Λετονίας επιβεβαίωσαν ότι εντόπισαν άνδρα που έγινε λαϊκός ήρωας στη χώρα όταν υπέκλεψε φορολογικά δεδομένα, μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, για να αποκαλύψει τους παχυλούς μισθούς που εξακολουθούν να λαμβάνουν οι κρατικοί αξιωματούχοι παρά τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έχουν επιβληθεί στη χώρα.

Η αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο άνδρας που συνελήφθη είναι ο χάκερ με την επωνυμία "Νίο". Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της Λετονίας πρόκειται για τον Ίλμαρς Πόικανς, ερευνητή τεχνητής νοημοσύνης στο τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών του Πανεπιστημίου της Λετονίας.

Σε βάρος του Πόικανς, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος, ασκήθηκε δίωξη. Η ανακοίνωση της αστυνομίας ανέφερε ότι ο ερευνητής "παραδέχτηκε πλήρως την ενοχή του", όμως ο συνήγορός του, Αλεξέις Λοσκούτοφς, απέρριψε αυτήν την "ομολογία". "Τους είπε όλα όσα έκανε, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι παραδέχεται την ενοχή του", είπε ο Λοσκούτοφς, που ήταν παλαιότερα επικεφαλής της δημόσιας υπηρεσίας καταπολέμησης της διαφθοράς.

Ο "Νίο"...
έγινε διάσημος στις αρχές του χρόνου, όταν έδωσε στη δημοσιότητα τα φορολογικά στοιχεία κρατικών αξιωματούχων, ορισμένοι από τους οποίους λάμβαναν υψηλούς μισθούς ή μπόνους μολονότι η κυβέρνηση έχει περικόψει τις συντάξεις, αύξησε τους φόρους και μειώνει τη σπατάλη.

Η Λετονία έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα υποστήριξης από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και λαμβάνει οικονομική βοήθεια ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο "Νίο" επικοινωνούσε κυρίως μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης "Τουίτερ" και δήλωσε ότι προσπαθούσε να αποκαλύψει την υποκρισία των υψηλόβαθμων στελεχών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: