Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Ο Γάλλος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων: "Με το πακέτο στήριξης της ευρωζώνης έχουμε αλλάξει ντε φάκτο τις συνθήκες". Οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις σε ιστορικό χαμηλό.


Από typhoon

Σε συνέντευξη του στους Financial Times o γάλλος υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Πιέρ Λελούς είπε ότι το πακέτο της ευρωζώνης για εγγύηση χρέους έως 440 δισ. ευρώ σηματοδοτεί μία «χωρίς προηγούμενο» αλλαγή στις συνθήκες της Ε.Ε. «Είναι μία τεράστια αλλαγή» είπε ο κ.Λελούς. «Αυτό εξηγεί κάποιο μέρος από την επιφυλακτικότητά μας. Είναι σαφώς απαγορευμένο από τις συνθήκες, σύμφωνα με το διάσημο άρθρο περί μη οικονομικής ενίσχυσης. Έχουμε αλλάξει ντε φάκτο τις συνθήκες», πρόσθεσε. «Ο μηχανισμός των 440 δισ. ευρώ δεν είναι τίποτε άλλο από την εισαγωγή του Άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, περί κοινής άμυνας, με εφαρμογή στην ευρωζώνη. Όταν ένα μέλος δέχεται επίθεση, οι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να βοηθήσουν στην άμυνά του.»

Ο κ. Λελούς απέρριψε τις φήμες ότι...
οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις έχουν καταρρεύσει λόγω των εντάσεων που δημιουργήθηκαν κατά την κατάστρωση των σχεδίων ενίσχυσης της Ελλάδας και της ευρωζώνης. Παρόλα αυτά αποδέχτηκε ότι χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να τεθεί σε κίνηση αυτή η σχέση, παρομοιάζοντας την τρέχουσα πρόκληση με τη μεταπολεμική συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών. «Το να κρατήσουμε κάτω τα χέρια μας και να προσφέρουμε συνεργασία μεταξύ ίσων στη Γερμανία απαιτούσε τότε ένα μεγάλο όραμα. Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε και σήμεραΟ κ. Λελούς πρόσθεσε ότι η Γαλλία αποδέχτηκε ως «φυσιολογικό» το ότι η Γερμανία προσπαθεί να εξασφαλίσει σήμερα τα δικά της εθνικά συμφέροντα. «Δηλαδή θα έπρεπε να περιμένουμε η Γερμανία να λειτουργεί ως η αγελάδα που παράγει το χρήμα επ’ άπειρον?»

Η εφημερίδα Wirtschaftswoche αναφέρει ότι οι σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας – ειδικά μεταξύ του προέδρου Νικολά Σαρκοζύ και της καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ – έχουν φτάσει σε ένα νέο χαμηλό. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η Γερμανία έχει θυμώσει με τον ισχυρισμό του Σαρκοζύ ότι το «95 τοις εκατό» της συμφωνίας για τη διάσωση της ευρωζώνης αντιστοιχούσε σε γαλλικές προτάσεις. Σε έγκυρη γερμανική χριστιανοδημοκρατική πηγή επισημαίνεται ότι «Σ’ αυτήν την κυβέρνηση μπορεί κάποιος να μιλήσει εναντίον των Γάλλων χωρίς να τιμωρηθεί», ενώ προσθέτει «ενώ αυτό δεν ίσχυε το καιρό του καγκελάριου Κόλ». Το άρθρο θεωρεί ότι οι σχέσεις μεταξύ Σαρκοζύ και Μέρκελ βρίσκονται σε τόσο μεγάλη ύφεση που «η Μέρκελ μοιάζει να αντιγράφει τόσο τη ματαιόδοξη συμπεριφορά αυτού του μικρόσωμου Γάλλου, που κάνει τους φίλους της στο κόμμα της να γελούν τις τελευταίες μέρες».

Η στήλη Καρλομάγνος στο Economist ισχυρίζεται ότι «Ο θυμός και η άρνηση μάς ξαφνιάζουν δυσάρεστα. Οι Γερμανοί υποσχέθηκαν ότι το ενιαίο νόμισμα θα ήταν το παλαιό γερμανικό μάρκο με νέα ρούχα, υποστηριζόμενο από τευτονική πειθαρχία και από μία αυστηρά ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα. Θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς ότι αυτό το φανταστικό γερμανικό μάρκο πέθανε νωρίς, τότε στις 10 Μαΐου που συμφωνήθηκε ο μηχανισμός στήριξης της ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκίνησε να αγοράζει κρατικά ομόλογα με τη «σέσουλα». Οι Γερμανοί βρίσκονται τώρα σε βαθιά θλίψη. Το πώς θα ανακάμψουν δεν είναι πια δικό τους πρόβλημα, αλλά της Ευρώπης συνολικά.»

Ένας πολιτικός ηγέτης ισχυρίσθηκε στην εφημερίδα International Herald Tribune (The New York Times Int.) ότι «Τώρα, ακριβώς πάνω στη χειρότερη στιγμή, η Γερμανία γυρνάει σε εθνικιστικές φαντασιώσεις». Γράφοντας στους Financial Times ο αρθρογράφος Φίλιπ Στέφενς ισχυρίζεται ότι «η Άνγκελα Μέρκελ ξεκίνησε να ακούγεται τρομακτικά ίδια με τη Μάργκαρετ Θάτσερ».

Η Die Welt αναφέρει ότι μία νέα δημοσκόπηση για το ARD έδειξε ότι το 78% είναι δυσαρεστημένο με την απόδοση της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, ενώ μόνο το 20% είναι ικανοποιημένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: