Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Το Βερολίνο καλεί τα κράτη της Ευρωζώνης να αποδεχθούν Ευρω-νόμο για τους Προϋπολογισμούς τους

- από τους Financial Times

Του Daniel Schäfer στη Φρανκφούρτη και του Ben Hall στο Παρίσι
 
Απόδοση στα ελληνικά: typhoon

Η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να πιέσει τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης να υιοθετήσουν τις δικές τους εκδοχές του νόμου περί ισοζυγισμένου προϋπολογισμού που ισχύει ήδη για το Βερολίνο, ως μέρος ενός πακέτου σαρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη σταθεροποίηση του ευρώ.

Το περασμένο χρόνο η Γερμανία ενσωμάτωσε στο σύνταγμά της νόμο που απαγορεύει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση την ανάπτυξη ελλείμματος που θα ξεπερνά το 0,35% του ΑΕΠ μετά το 2016. Τα γερμανικά ομόσπονδα κράτη δε θα επιτρέπεται να έχουν το οποιοδήποτε έλλειμμα μετά το 2020.

Αν εφαρμοστεί ο νόμος αυτός σε όλη την ευρωζώνη, θα επιβάλλει αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία από αυτή που ορίζουν οι υφιστάμενοι κανόνες, οι οποίοι απαιτούν ελλείμματα μικρότερα του 3% του ΑΕΠ.

Ο Wolfgang Schäuble, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, επεξεργάζεται ένα πακέτο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη "χτυπημένη" ευρωζώνη, το οποίο θα το παρουσιάσει την Παρασκευή στην πρώτη συνάντηση της ομάδας εργασίας που συστήθηκε για την επίτευξη στενότερης συνεργασίας επί της οικονομικής πολιτικής.

Οι υπουργοί οικονομικών συναντώνται σήμερα Δευτέρα για να συζητήσουν το σχέδιο των 750 δισ. ευρώ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ για τη διάσωση της Ελλάδας, το οποίο απέτυχε να αποτρέψει το "χτύπημα" του ευρώ, το οποίο σημείωσε πρωτοφανή χαμηλά ως προς το δολάριο, την περασμένη εβδομάδα.
Θα εξετάσουν, επίσης, τα τελευταία μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την Ισπανία και από την Πορτογαλία.

Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε...
στους Financial Times ότι μία από τις προτάσεις του κ. Σόιμπλε προς τις άλλες χώρες της ευρωζώνης θα είναι το να υιοθετήσουν παρόμοιους δημοσιονομικούς περιορισμούς με το γερμανικό Schuldenbremse - δηλαδή όπως αποκαλείται αυτός ο νόμος στη Γερμανία.

"Θα ήταν πολύ καλή ιδέα να έχουν και οι άλλες χώρες κάτι σαν κι αυτό - αν και θα μπορούσε να έχει διαφορετικό σχήμα και μορφή για κάθε μέλος της ευρωζώνης", είπε ο αξιωματούχος.

Η σοβαρότητα της κρίσης του ευρώ θα μπορούσε να δώσει ώθηση στις μεταρρυθμιστικές προτάσεις του Βερολίνου, οι οποίες θα φάνταζαν αδιανόητες ακόμα και μόλις έξι μήνες πριν.

Η ιδέα έχει ήδη κερδίσει την υποστήριξη της αυστριακής κυβέρνησης. "Έχοντας υπόψη μου τις πολύ μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις της Ευρώπης, θεωρώ θετικό ένα νόμο σαν τον Schuldenbremse", είπε ο αυστριακός υπουργός οικονομικών Josef Pröll στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

"Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ένα ανάχωμα ως προς τη δημιουργία νέου χρέους, σε αυστηρή πειθαρχία επί του προϋπολογισμού και σε ισοζυγισμένους προϋπολογισμούς σε όλη την Ευρώπη", είπε.

Πολλές κυβερνήσεις φαίνεται να θέλουν να μπλοκάρουν έναν τέτοιο δημοσιονομικό κανόνα, σαν κι αυτόν της Γερμανίας, ο οποίος δεν κάνει διαφοροποιήσεις μεταξύ των υφιστάμενων ελλειμμάτων και αυτών που προέρχονται από την ασθενή ανάπτυξη, αν και υπάρχει κάποια ελαστικότητα για περιπτώσεις σοβαρής ύφεσης και φυσικών καταστροφών.

Όμως οι εθνικοί κανόνες που στοχεύουν σε έναν κυκλικά ρυθμιζόμενο ισοζύγιο - λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της οικονομίας - θα μπορούσαν να κερδίσουν ευρύτερη υποστήριξη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Nicola Sarkozy προτιμά κάποια μορφή ισοζυγισμένου προϋπολογισμού με συνταγματική ισχύ.

Θα μπορούσε να υποστηρίξει τη ιδέα του την Πέμπτη οπότε το Παλάτι των Ηλυσίων θα υποδεχθεί μία συνάντηση κορυφής μεταξύ υπουργών, τοπικών αρχών, εργοδοτών και συνδικαλιστικών ενώσεων προκειμένου να συζητηθούν οι τρόποι περικοπής του δημοσίου ελλείμματος της Γαλλίας, το οποίο πρόκειται να φτάσει στο 8% του ΑΕΠ φέτος.

Ο Michel Camdessus, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, έχει αναλάβει να παρουσιάσει στις επόμενες μέρες μία επισκόπηση του πώς ένας τέτοιος κανόνας σχετικά με το έλλειμμα θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη Γαλλία.

Το Βερολίνο είναι αγχωμένο με το να σφίξει τη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη, μετά την απρόθυμη συμφωνία του την περασμένη εβδομάδα στο σχέδιο διάσωσης των 750 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση προέκυψε από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ που προέτρεψε την Ευρώπη να αντιμετωπίσει γρήγορα το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των αθενέστερων και των ισχυρότερων κρατών μελών.

"Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το να αγοράσουμε χρόνο, για να ξεκαθαρίσουμε το θέμα με τις διαφορές στην ανταγωνιστικότητα και στα ελλείμματα των προϋπολογισμών μεταξύ των διαφόρων χωρών της ευρωζώνης", είπε η Άγκελα Μέρκελ.
"Αν απλά αγνοήσουμε αυτό το πρόβλημα, τότε σύντομα δε θα είμαστε πια σε θέση να μπορούμε να ηρεμούμε όταν πρέπει την κατάσταση", πρόσθεσε η κ. Μέρκελ στην ετήσια συνάντηση της Γερμανικής Ομοσπονδίας Εμπορικών Ενώσεων.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: