Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Κινητοποιήσεις του Δήμου Κολινδρού με αποκλεισμούς εθνικών οδών και τραυματισμούς

Επιστολή που λάβαμε στο email από τον κ. Κ. Λασκαρίδη (konlaska@gmail.com)

Η εξέλιξη του Προγράμματος Καλλικράτης με την αλλάγη της έδρας στον ΔήμοΠύδνας από τον Κολινδρό στο Αιγίνιο ξεσήκωσε τον τοπικό πληθυσμό τουΚολινδρού οι οποίοι θεωρούν την τροπή αυτή εμπαιγμό. 

Ο Κολινδρός αποτελεί ημιορεινή ζώνη που συνενώνεται με την πεδινή παραλιακή ζώνη των Δήμων Αιγινίου, Πύδνας και Μεθώνης του Νομού Πιερίας. Στο αρχικό σχέδιο η έδρα προβλέπονταν στον Κολινδρό. Μετά από έντονο πολιτικό παρασκήνιο, εκβιαστικά διλήμμματα, απειλές, πολεμικές ιαχές και αναχρονιστικούς τοπικισμούς από την πλευρα όμορου Δήμου το αυτοδιοικητικό σκηνικό άλλαξε με την έδρα να μεταφέρεται στο Αιγίνιο και ο Δήμος να ονομάζεται Δήμος Πύδνας- Κολινδρού με ιστορική έδρα τον Κολινδρό. 

Ο Κολινδρός αντιδρά έντονα σ' αυτή την προοπτική γιατί ...
θεωρεί ότι η συνένωση του ημιορεινού Κολινδρού με πεδινή παραλιακή ζώνη (Αιγινίου, Μεθώνης, Πύδνας) με έδρα το Αιγίνιο θα οδηγήσει σε μαρασμό και απερήμωση τον Κολινδρό. Η συμβολική αξία της έδρας μαζί με τις διοικητικές δομές στον Κολινδρό θα αποτελέσει κίνητρο για την ισόρροπη ανάπτυξη και τον ολοκληρωμένο αναπτυξιακό προσανατολισμό της ευρύτερης περιοχής. Η ημιορεινή ζώνη θα συμπιεστεί θα οδηγήσει σε αστυφιλία και κοινωνική μετακίνηση προς τις πεδινές περιοχές και ο Κολινδρός αναπόφευκτα θα απερημώσει.

Η ιστορικότητα, η πετυχημένη διοικητική και διαχειριστική κληρονομιά του Δήμου, τα εξορθολογισμένα οικονομικά (χωρίς χρέη και ταμειακό υπόλοιπο) η συμμετοχή σε πλήθος ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και ο εμπαιγμός από το πολιτικό σύστημα που κινήθηκε στους ρυθμούς του παρασκηνίου και των κομματικών αλχημειών οδηγεί τον Κολινδρό να αντιδρά και να ζητά πλεόν την δημιουργία αυτόνομου ορεινού Δήμου Κολινδρού.

Σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο εκφράστηκε η έντονη δυσφορία και το Δημαρχείο έμεινε για αρκετό καιρό κλειστό σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενώ οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εξέφρασαν την πρόθεση να παραιτηθούν και να μην συμμετέχουν σε καμία μελλοντική δημοτική και βουλευτική αναμέτρηση. Σε χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο εκφράστηκε η αντίδραση των του Δήμου στο γεγονός ότι δεν άλλαξε το Σχέδιο Νόμου (που ψηφίστηκε από την Επιτροπή της
Βουλής και κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια) που προβλέπει τον Δήμο Πύδνας- Κολινδρού με έδρα το Αιγίνιο και αποφάσισε να κατέβει σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις. 

Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά αν δεν αλλάξει η έδρα μετά τον εμπαιγμό και δεν επανέλθει στον Κολινδρό να συσταθεί αυτόνομος ορεινός Δήμος Κολινδρού. Αρνείται να δεχτεί παραχώρηση του όρου ιστορικός Δήμος προς εξευμένιση της αδικημένης  αξιοπρέπειας.

Χθες το βράδυ Κολινδρινοί απέκλεισαν την εθνική οδό στο ύψος των διοδίων Αιγινίου για να εκφράσουν τα αιτήματά τους. Κάποιος ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε ένα νεαρό τρυματίζοντας τον και στην συνέχεια ανέπτυξε ταχύτητα και έφυγε. Οι κινητοποιήσεις σημαδεύτηκαν με αίμα και τραυματισμούς προκαλώντας το θυμικό του Κολινδρού για δυναμικότερες κινητοποιήσεις.

Εκ του Γραφείου Τύπου Δήμου Κολινδρού

Δεν υπάρχουν σχόλια: