Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

Η οικονομική κρίση χτυπάει και τα Σκόπια. Προσπαθούν να αποφύγουν το ΔΝΤ με έκδοση ευρωομολόγου.

Στην έκδοση ευρωομολόγων φαίνεται ότι προσανατολίζεται η Κυβέρνηση της FYROM, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με κύριο επιχείρημα ότι η γειτονική χώρα θα έπρεπε να προσφύγει στο ΔΝΤ. Αυτό, γιατί όπως αναφέρεται, το επιτόκιο με το ευρωομόλογο θα μπορούσε να ξεπεράσει το 10% σε επιτόκιο, την ίδια στιγμή που ο δανεισμός από το ΔΝΤ θα γινόταν με επιτόκιο 2%.

Το κυρίαρχο επιχείρημα του Γκρούεφσκι είναι ότι με το ευρωομόλογο θα αναβαθμιζόταν το… κύρος της χώρας, αφήνοντας σε δηλώσεις του και .. γενικότερα υπονοούμενα: «Εμείς θέλουμε να παραμείνουμε στην ομάδα των χωρών εκείνων που μπορούν να χαράζουν αυτόνομα τις οικονομικές τους πολιτικές του και να μην εξαρτώνται από το ΔΝΤ».

Οι Credit Swiss και η HSBC είναι οι δύο τράπεζες που ήδη ανέλαβαν να προετοιμάσουν τη διαδικασία την έκδοση του ευρωομολόγου. Το δημόσιο χρέος της ΠΓΔΜ ανέρχεται σε 2,2 δισ. ευρώ, ενώ πρόσφατες αναφορές από τη γειτονική χώρα έκαναν λόγο για αδυναμία πληρωμής των συντάξεων.
 
Αξιωματούχοι της ΠΓΔΜ έχουν προγραμματίσει μια σειρά συναντήσεων με επενδυτές από την Ευρώπη, μεταξύ 10 και 12 Μαΐου, με σκοπό να προωθήσουν το ομόλογο, που πρόκειται να εκδώσουν, με ρήτρα ευρώ.

Το Road show θα ξεκινήσει από την Ζυρίχη και την Βιέννη στις 10 Μαΐου, κατόπιν θα συνεχίσει στην Φρανκφούρτη και το Μόναχο, στις 11  Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 12 Μαΐου στο Λονδίνο.  

Η ΠΓΔΜ σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα με ρήτρα ευρώ ύψους 175 έως 225 εκατομμυρίων ευρώ, μετά την αξιολόγησή τους με ΒΒ και ΒΒ+ από τις S&P και Fitch, αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: