Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Μπλοκάρει τη "θωράκιση" της ΕΕ η Βρετανία - Παπακωνσταντίνου: «Έρχονται ριζικές αλλαγές» στην Ελλάδα

Μέτρα που θα αναχαιτίσουν την εξάπλωση της ελληνικής κρίσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες του ευρωπαϊκού νότου εξετάζουν το απόγευμα της Κυριακής, στις Βρυξέλλες, οι 27 υπουργοί Οικονομικών.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού σταθερότητας, που θα ενεργεί αμέσως όταν μία χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.


Οι 27 αναμένεται να κάνουν μια ισχυρή δήλωση πριν το άνοιγμα – τη Δευτέρα- των χρηματαγορών που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά προς τους κερδοσκόπους.



«Μπλοκάρει» τη διαδικασία η Βρετανία
Ο βρετανός υπουργός Οικονομικών, Άλιστερ Ντάρλινγκ, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να γίνει ό,τι είναι δυνατό για τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, πρόσθεσε όμως ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει στήριξη στο ευρώ.

"Πρέπει να δείξουμε ξανά σήμερα ότι με τη συνεργασία μπορούμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο την ανάκαμψη που βρίσκεται σε εξέλιξη με αργούς ρυθμούς. Και θα συμμετάσχουμε σε αυτό. Αλλά αναφορικά με τη στήριξη του ευρώ, αυτό αφορά προφανώς τις χώρες της ευρωζώνης", είπε ο Ντάρλινγκ στους δημοσιογράφους.


Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή
, οι ηγέτες της ευρωζώνης ενέκριναν την ενεργοποίηση του σχεδίου οικονομικής βοήθειας 110 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ελλάδα και δήλωσαν έτοιμοι επί της αρχής να «ενισχύσουν» τη δημοσιονομική πειθαρχία.


Γιώργος Παπακωνσταντίνου: «Έρχονται ριζικές αλλαγές» 
Για ριζικές ανατροπές, στα κλειστά επαγγέλματα, τη λειτουργία του Κράτους, το φορολογικό, το πώς λειτουργεί η αγορά εργασίας, μιλά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη στο "Βήμα της Κυριακής".

Κάνει διάκριση μεταξύ κεκτημένων που σωστά έχουν κατακτηθεί, αλλά και άλλων που αφορούν συντεχνιακές διεκδικήσεις, «στις οποίες κάποια στιγμή το κράτος υποχώρησε και τις οποίες πρέπει να τις ξαναδούμε».


Ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι η χώρα βρέθηκε σε ένα μεγάλο δίλημμα μα ταυτόχρονα και απλό. Είτε θα έπαιρνε μέτρα επώδυνα με την έννοια ότι πλήττει και πολίτες που δεν φταίνε για την κατάσταση, είτε θα πήγαινε στον τοίχο. Όταν ζητάς 110 δισεκατομμύρια ευρώ δανεικά τα περιθώρια διαπραγμάτευσης είναι περιορισμένα, σημειώνει. Προφανώς δεν είναι δίκαιο να πληρώνει την κρίση ο συνταξιούχος , του οποίου κόβεται η σύνταξη, αλλά το βασικό ζητούμενο ήταν να διασφαλίσουμε ότι δεν θα πτωχεύσει η χώρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: