Παρασκευή 21 Μαΐου 2010

Κρίσιμες αποφάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Το θέμα του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών συζήτησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία οι Μέρκελ και Σαρκοζί

Στην Ομάδα Εργασίας για την ενίσχυση του συντονισμού της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής που συνεδριάζει σήμερα, Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν βαν Ρομπάϊ, θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. 

Η Ομάδα Εργασίας θα εξετάσει το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ, δηλαδή το πώς θα επιτευχθεί η ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και ο ταχύτερος περιορισμός των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους στις χώρες του ευρώ. Τα συμπεράσματα της Ομάδας Εργασίας θα παρουσιασθούν επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, ενώ μία ενδιάμεση έκθεση αποτελεσμάτων θα παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι προτάσεις της γερμανικής πλευράς σχετικά με...
την ενισχυμένη δημοσιονομική πειθαρχία, τις οποίες θα παρουσιάσει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Βόλφκανγκ Σόιμπλε. 

Συγκεκριμένα, η Γερμανία προτείνει την προσωρινή ή και μόνιμη περικοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων για τις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά τους κανόνες του Συμφώνου, θέση που εναρμονίζεται με τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ζητεί ακόμη την απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα Συμβούλια Υπουργών για ένα χρόνο, για το κράτος που παραβιάζει το Σύμφωνο.

Η γερμανική πρόταση, μεταξύ άλλων, προβλέπει και νέες αυστηρές κυρώσεις για τους παραβάτες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, οι οποίες φτάνουν μέχρι και την «ελεγχόμενη πτώχευση» μιας υπερχρεωμένης χώρας του ευρώ, ήτοι τον εξαναγκασμό μιας χώρας σε αποχώρηση από τη Νομισματική Ένωση.

Τα ζητήματα αυτά απαιτούν αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας, κάτι το οποίο δεν βρίσκει πρόθυμη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.

Το θέμα του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών εξετάσθηκε χθες σε τηλεφωνική συνδιάλεξη της καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και του Προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Ο πρόεδρος της Γαλλίας διαβεβαίωσε ότι «δεν υπήρξε διαφωνία» με την καγκελάριο της Γερμανίας, όσον αφορά στη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ.

Οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν για μια κοινή προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Ιουνίου και των συνόδων της G8 και της G20 που προβλέπεται να διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα στον Καναδά, ενώ αποφάσισαν να συνδιαλέγονται «απ' ευθείας» για μελλοντικές συνομιλίες σχετικά με την μεταρρύθμιση στη ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαρκοζί δέχτηκε πρόσκληση της κ. Μέρκελ να επισκεφθεί το Βερολίνο στις 7 Ιουνίου.

Εξάλλου, στη σημερινή συνεδρίαση του Ecofin θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία επί του συμβιβαστικού κειμένου της Προεδρίας σχετικά με την πρόταση Οδηγίας για την διαχείριση των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Η εν λόγω πρόταση αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού ρυθμιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί η απόφαση της Γερμανίας για απαγόρευση των ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων και ο συντονισμός στην αντιμετώπιση της υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: