Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010

Μέρκελ: «Αν χαθεί το ευρώ, θα χαθεί η Ευρώπη»

Κώδωνα κινδύνου κρούει η Γερμανίδα καγκελάριος για το ευρώ, τονίζοντας ότι εάν δεν ληφθεί δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η εξέλιξη θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις. Απαγόρευση του short-selling και στη Γερμανία.

Τη μεγαλύτερη «υπαρξιακή» δοκιμασία της για δεκαετίες αντιμετωπίζει η Ευρώπη, με επίκεντρο το ευρώ, ανέφερε στην κάτω Βουλή η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στη διάρκεια σημερινής συνεδρίασης για το θέμα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης των 750 δισ. ευρώ.

Η κ. Μέρκελ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ευρώ, τονίζοντας ότι εάν δεν ληφθεί δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η εξέλιξη θα έχει ανυπολόγιστες επιπτώσεις.

Η Γερμανία θα συμβάλλει με 123 δισ. ευρώ στον μηχανισμό στήριξης μέσω δανειακών εγγυήσεων. Η ψηφοφορία για την έγκριση του πακέτου θα γίνει την Παρασκευή.

«Το ζήτημα αφορά ακριβώς τη διατήρηση της ευρωπαϊκής ιδέας. Αυτή είναι η ιστορική μας ευθύνη. Εάν χαθεί το ευρώ, τότε θα χαθεί και η Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ.

Εξάλλου, ...
σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στις ανοιχτές πωλήσεις κρατικών ομολόγων σε ευρώ, η Γερμανία αποφάσισε αιφνιδίως να επιβάλει απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων μετοχών (short-selling), μέτρο που θα ισχύσει για τα 10 σημαντικότερα χρηματοοικονομικά ιδρύματα της χώρας (μέχρι το Μάρτιο του 2011).

Αναλυτές εκτιμούν επιδείνωση της αβεβαιότητας που υπάρχει στην αγορά, και ιδιαίτερα για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Έτσι, σε αυτό το κλίμα, οι συναλλαγές στην Ευρώπη ξεκίνησαν σήμερα με έντονες ρευστοποιήσεις, ασκώντας ισχυρές πιέσεις στους δείκτες των χρηματιστηρίων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: