Κυριακή 6 Ιουνίου 2010

Κέρδη και ζημιές για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες από το νέο ασφαλιστικό και την οικονομική κρίση

Στο νέο τοπίο που διαμορφώνουν οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό τα συνταξιοδοτικά προγράμματα αποκτούν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος από ό,τι στο παρελθόν.

Τον Σεπτέμβριο του 2009 η ανάκληση των αδειών λειτουργίας των εταιρειών του ομίλου Ψωμιάδη κι η παρατεινόμενη ως τώρα εκκρεμότητα των ασφαλισμένων στις εταιρείες του ομίλου στον κλάδο ζωής έδωσε το μεγαλύτερο πλήγμα που δέχθηκε στη διάρκεια των τελευταίων 40 χρόνων, ο κλάδος των ασφαλειών ζωής.

Το πλήγμα ήταν ακόμη πιο ισχυρό δεδομένου ότι δόθηκε σε μία περίοδο ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Κι εξ αυτού του λόγου οι ασφαλιστικές εταιρείες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη του κλάδου των ασφαλειών αυτοκινήτου (δεδομένης της υποχρεωτικότητας της ασφάλισης είναι εξασφαλισμένα τα έσοδα των εταιρειών) και στον κλάδο υγείας, ο οποίος παρουσιάζει εμφανή ανάπτυξη λόγω της προβληματικής κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Όλα αυτά όμως είναι δεδομένα που ισχύουν μέχρι τώρα. Οι επιχειρούμενες αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, που εστιάζονται σε δύο βασικούς άξονες, στην επιμήκυνση του χρόνου συνταξιοδότησης και στην δραματική μείωση των συντάξεων, αναμένεται στο επόμενο εξάμηνο να επαναφέρει στο προσκήνιο τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

Στα τέλη του Ιουνίου- το αργότερο στις αρχές του Ιουλίου- πρόκειται να οριστικοποιηθούν νομοθετικά οι δραματικές αλλαγές του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, ενώ παράλληλα...
η κρίση οξύνεται κι αρκετοί προβλέπουν πως από τον προσεχή Σεπτέμβριο η οικονομική κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη. Κι ως εκ τούτου δεν πρόκειται να μείνει αλώβητη η ασφαλιστική αγορά και ιδιαίτερα ο κλάδος των ασφαλειών ζωής.

Η πρώτη εμφανής επίπτωση- που θα πιέσει οικονομικά τις ασφαλιστικές εταιρείες- θα είναι η ρευστοποίηση των ασφαλιστικών αποταμιευτικών συμβολαίων από ασφαλισμένους που θα έχουν πιεστεί οικονομικά λόγω της συγκυρίας (μείωση εισοδήματος κλπ.). Από την άλλη πλευρά ένα μέρος των μεσαίων εισοδημάτων που αποτελεί και τη «βάση» των πελατών των ασφαλιστικών εταιρειών ζωής, βλέποντας τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει στη συνταξιοδότηση του το νέο συρρικνωμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και μόλις νοιώσει «σχετική ασφάλεια» παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, θα στραφεί κατ΄ ανάγκην στην ιδιωτική ασφαλιστική αγορά.

Σε αυτό το πλαίσιο οι ασφαλιστικές εταιρείες το επόμενο διάστημα πρόκειται να σχεδιάσουν νέα ασφαλιστικά προγράμματα αποταμιευτικά και συνταξιοδοτικά, τα οποία θα είναι «συμβατά» με τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται, αλλά και τις νέες ανάγκες, τα οποία θα απευθύνονται κυρίως σε εργαζομένους 40-50 ετών, που βρίσκονται δηλαδή σε ώριμη οικονομική δραστηριότητα και «βλέπουν στον ορίζοντα»- έστω και στο «βάθος»- την συνταξιοδότησή τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: