Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομίας για μειώσεις στις τιμές των προϊόντων

Ευρωκίνηση
Μειώσεις στις τιμές των προϊόντων επιδιώκει το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, αναμορφώνοντας το θεσμικό πλαίσιο των προσφορών και των συναλλαγών προμηθευτών, παραγωγών και εμπόρων.

Η αναμόρφωση της νομοθεσίας θα γίνει εντός των επομένων ημερών με δύο Αγορανομικές Διατάξεις. Η μία Αγορανομική Διάταξη θα προβλέπει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπει ένα προϊόν σε προσφορά θα είναι να μην έχει αυξηθεί η τιμή του το προηγούμενο τρίμηνο. Επίσης, το όφελος του καταναλωτή θα πρέπει να αναγράφεται με σαφήνεια ανά τιμή μονάδας, ήτοι στην ταμπέλα πώλησης θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά η αρχική τιμή του προϊόντος ανά μονάδα μέτρησης και ανά συσκευασία προϊόντος πριν και μετά την προσφορά.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας,...
Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, οι πωλήσεις μέσω προωθητικών ενεργειών αντιστοιχούσαν το 2009 στο 1/3 των συνολικών πωλήσεων, ενώ σε ορισμένες κατηγορίες, όπως τα γιαούρτια και τα απορρυπαντικά, το ποσοστό είναι 95% και 75% αντιστοίχως.
 
Η δεύτερη Αγορανομική Διάταξη θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για διαφάνεια στις συναλλαγές προμηθευτών, παραγωγών και εμπόρων. Στη διάταξη θα προβλέπεται η υποχρεωτική εμφάνιση των χορηγούμενων εκπτώσεων επί των τιμολογίων πώλησης που κόβουν οι προμηθευτές- βιομηχανίες στα σούπερ μάρκετ. Θα απαγορεύεται η έκδοση πιστωτικών σημειωμάτων και τιμολογίων παροχής υπηρεσιών στο τέλος του χρόνου με τα οποία χορηγείται έκπτωση ή μείωση τιμής προς τα σούπερ μαρκετ.

Η διαμόρφωση των περιθωρίων κέρδους των λιανεμπόρων θα γίνεται επί των καθαρών τιμών αγοράς των προϊόντων από τις βιομηχανίες, ενώ θα υπάρχει και διάταξη που θα προβλέπει την ύπαρξη ειδικού τιμοκαταλόγου στον οποίο θα αναφέρεται το κόστος για τις βιομηχανίες από τις προβολές, τις υπηρεσίες logistics, τις επιστροφές, τον χρόνο πίστωσης.

Ακόμη, στα μέτρα που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση έως το τέλος του χρόνου με στόχο να πέσουν οι τιμές και να βελτιωθεί ο ανταγωνισμός, περιλαμβάνονται:

- Εισαγωγή στο Εθνικό Δίκαιο της δυνατότητας διεκδίκησης αποζημιώσεων για παραβιάσεις της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας (private enforcement) από όσους θίγονται από τις πρακτικές αυτές.

- Σύσταση Αντιμονοπωλιακής Υπηρεσίας στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου έως το τέλος του χρόνου.

- Νομοθετική παρέμβαση για την ενίσχυση της προστασίας και της ενημέρωσης των καταναλωτών.

- Έλεγχος ενδοομιλικών συναλλαγών, δηλαδή των αγοραπωλησιών προϊόντων μεταξύ των εταιρειών του ιδίου ομίλου.

- Η αναβάθμιση του Παρατηρητηρίου Τιμών έως τον Σεπτέμβριο και η ενίσχυση της λειτουργίας του μέσω συνεργασίας με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

- Ολοκλήρωση του Παρατηρητηρίου Τιμών Φαρμάκων και νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων έως το Σεπτέμβριο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: