Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Τσουχτερά ασφάλιστρα για τους επιρρεπείς στις ...κλήσεις

Άλλον ένα λόγο έχουν οι οδηγοί για να είναι πιο προσεκτικοί (Φωτογραφία: Eurokinissi ) 

 Ακριβότερα ασφάλιστρα θα πληρώνουν από το 2011 οι οδηγοί που είναι επιρρεπείς στις κλήσεις, καθώς από την επόμενη χρονιά οι ασφαλιστικές εταιρείες θα είναι σε on line σύνδεση με το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγών (ΣΕΣΟ-point system).

Έτσι, όπως αναφέρουν τα Νέα, πριν την έκδοση ενός ασφαλιστηρίου συμβολαίου, οι εταιρείες θα «συμβουλεύονται» το point system για να δουν το «ποιόν» του οδηγού.


Η σύνδεση των ασφαλιστικών εταιρειών με το ΣΕΣΟ προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός του καλοκαιριού.


Στο ίδιο νομοσχέδιο...
θα υπάρχει ρύθμιση η οποία θα προβλέπει ότι στο εξής δεν θα επιτρέπεται η ασφάλιση των οχημάτων που ενώ θα έπρεπε να έχουν ελεγχθεί από ΚΤΕΟ, οι ιδιοκτήτες τους δεν είναι συνεπείς στην υποχρέωσή τους. Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εταιρείες προκειμένου να εκδώσουν πλέον ένα καινούργιο ασφαλιστήριο συμβόλαιο θα ζητούν από τον ιδιοκτήτη του οχήματος το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου από το ΚΤΕΟ.

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αλλαγές και για το ύψος-διαδικασία πληρωμής του προστίμου για όσους δεν περνούν τα οχήματά τους από ΚΤΕΟ. Σήμερα, το πρόστιμο της Τροχαίας για ένα όχημα που δεν έχει ελεγχθεί από ΚΤΕΟ ανέρχεται σε 400 ευρώ, ενώ μόλις ο ιδιοκτήτης του το πάει για έλεγχο στο ΚΤΕΟ καλείται να πληρώσει διπλάσιο παράβολο (40+40=80 ευρώ).


Δεδομένου ότι καταγράφονται αρκετά περιστατικά στα οποία αντί για παράβαση ΚΤΕΟ βεβαιώνεται άλλη χαμηλότερου προστίμου, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο το ποσό της παράβασης να μειώνεται στο μισό αν πληρωθεί μέσα σε διάστημα 30 ημερών. Βασική προϋπόθεση για τη μείωση του προστίμου θα είναι στο διάστημα των 30 ημερών ο ιδιοκτήτης του οχήματος να το έχει περάσει από ΚΤΕΟ.


Τέλος, με το ίδιο νομοσχέδιο θα υλοποιηθεί παλαιότερη εξαγγελία του υπουργείου για υποχρεωτικό έλεγχο από τα ΚΤΕΟ όλων των δικύκλων άνω των 50 κυβικών. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μετατροπές στα περισσότερα δημόσια ΚΤΕΟ, ενώ οι νομαρχίες έχουν αρχίσει να παραλαμβάνουν τα απαραίτητα μηχανήματα.


Βάσει του σχεδίου του υπουργείου Μεταφορών, η Κάρτα Τεχνικού Ελέγχου Δικύκλων (ΚΤΕΔ) θα ισχύει για τέσσερα χρόνια για τα καινούργια δίκυκλα και θα ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια. Για τα μεταχειρισμένα θα ανανεώνεται επίσης κάθε δύο χρόνια, ενώ για τα επαγγελματικά δίκυκλα (σχολών οδήγησης, κούριερ, διανομών φαγητού) κάθε χρόνο. Άγνωστο παραμένει ακόμα το ύψος του παραβόλου, το οποίο είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι δεν θα ξεπερνούσε τα 12-15 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: