Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Σκληρή κόντρα υπουργείου Υγείας και προμηθευτών νοσοκομειακού υλικού

Την ώρα που οι ελλείψεις απαραίτητου ιατρικού και υγειονομικού υλικού έχουν φέρει τα νοσοκομεία σε τραγική κατάσταση, σκληρή κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των προμηθευτών για το διακανονισμό των χρεών.

Η υπουργός Υγείας Μ.Ξενογιαννακοπούλου, μιλώντας στη ΝΕΤ, έκανε λόγο για εκβιασμό εκ μέρους των προμηθευτών, ενώ ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Προμηθευτών Σ.Μητρόπουλος, απαντώντας από τη συχνότητα του ΒΗΜΑ 99,5, απέδωσε την αιτία της «μαύρης τρύπας» στο «μαύρο πολιτικό χρήμα» και κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου για καθυστερήσεις.


Συγκεκριμένα, η υπουργός Υγείας έκανε λόγο για τεχνητή έλλειψη υλικών στα νοσοκομεία, την οποία απέδωσε σε εκβιασμό εκ μέρους...
των προμηθευτών που δεν δέχονται τον διακανονισμό των χρεών με την έκπτωση του 19%.

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε: «Είναι αδιανόητο να μην δέχονται τη ρύθμιση. Έβγαλαν πολλά χρήματα τα προηγούμενα χρόνια. Ξέρουμε για τις υπερτιμολογήσεις. Θα μπουν κανόνες. Εμείς δίνουμε μάχη κάθε μέρα».


Η υπουργός υγείας εξέφρασε την πεποίθησή της ότι θα επικρατήσει το αίσθημα ευθύνης και η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.


Από την πλευρά του, το μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Προμηθευτών Σ.Μητρόπουλος τόνισε ότι τα μέλη του Συνδέσμου έπαιρναν κανονικά μέρος στους διαγωνισμούς για τις προμήθειες των νοσοκομείων και δεν ήταν εκείνοι που έδιναν υλικό με τις φουσκωμένες τιμές που προβλέπονται στα ΦΕΚ.


Ο κ. Μητρόπουλος έκανε λόγο για λίστα που συνεχώς αυξανόταν («από 185 υλικά έφθασαν τα 3.000»), όπως και οι τιμές, υπογραμμίζοντας: «Είμαι σίγουρος ότι οι φύλακες δεν έκαναν τη δουλειά τους».


Άφησε να εννοηθεί ότι το πρόβλημα σχετίζεται με «μαύρο πολιτικό χρήμα» και ανέφερε ότι η λίστα των υπερτιμολογημένων υλικών που προβλέπεται στα ΦΕΚ φέρει την υπογραφή του Ν.Κακλαμάνη, του Δ.Αβραμόπουλου, ενώ επισήμανε ότι δεν μειώθηκε επί Μ.Ξενογιαννακοπούλου.


Ο κ. Μητρόπουλος κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για καθυστερήσεις, τονίζοντας: «
Όταν υπάρχει φωτιά σπεύδεις να τη σβήσεις με έναν κουβά. Δεν το μελετάς εννιά μήνες».

Σημείωσε, δε, ότι η πρόταση για διακανονισμό των χρεών είναι απαράδεκτη και παρατήρησε ότι αν οι προμηθευτές καταρρεύσουν θα καταρρεύσει ολόκληρο το σύστημα. «Και είμαστε πολύ κοντά σε αυτό» κατέληξε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: