Σάββατο 5 Ιουνίου 2010

ΣΥΝ: Αποχώρησε από το συνέδριο η ανανεωτική πτέρυγα


Με συντριπτική πλειοψηφία (320 υπέρ της πρότασης, 4 κατά και 2 λευκά), οι αντιπρόσωποι των Aνανεωτικών που συγκεντρώθηκαν σε ξενοδοχείο το πρωί του Σαββάτου αποφάσισαν να μην συμμετέχουν στην εκλογή των οργάνων που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, με την λήξη των εργασιών του 6ου Συνεδρίου του Συνασπισμού. Στελέχη του χώρου έλεγαν ότι η τάση βρίσκεται από σήμερα με το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω από το κόμμα. Έκκληση για ενότητα απηύθυναν Δ. Παπαδημούλης και Δ. Στρατούλης.

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε συνάντηση με τον Φώτη Κουβέλη, από τους επικεφαλής των Aνανεωτικών, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο περιθώριο του Συνεδρίου. Στο βασικό θέμα που χωρίζει τα δύο μέρη, ο πρόεδρος του ΣΥΝ επέμεινε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί στρατηγική επιλογή και ότι στο σχήμα πρέπει να γίνουν βελτιώσεις, όχι να απεμπλακεί ο ΣΥΝ όπως ζητά επιμόνως η ανανεωτική πτέρυγα.

Κατά την ομιλία του στο συνέδριο το Σάββατο, το στέλεχος της Ανανεωτικής πτέρυγας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης...
απηύθυνε έκκληση για ενότητα. Συγκεκριμένα, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει «ένα βήμα μπροστά στη σύνθεση και ένα βήμα πίσω στην αυτάρκεια», και αντίστοιχα τον Φ. Κουβέλη να κάνει «ένα βήμα μπροστά στη σύνθεση και ένα βήμα πίσω από την περιχαράκωση», καθώς, όπως είπε, «δεν έχουμε την πολυτέλεια της διάσπασης του κόμματος» (βλ. βίντεο στο τέλος).

Ο κ. Παπαδημούλης εκτίμησε ότι έγιναν πολλά λάθη, με κυριότερο, όπως υποστήριξε, την αποδυνάμωση του ΣΥΝ και το δόγμα «όλα στο ΣΥΡΙΖΑ». Επεσήμανε ότι παραμένει μέλος του ΣΥΝ, αλλά δεν θα μετέχει στα όργανα, διευκρινίζοντας ότι το είχε ξεκαθαρίσει πριν φτάσει σε αυτή την απόφαση και η ανανεωτική πτέρυγα.

Ακόμα, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέκου Αλαβάνου, λέγοντας ότι ο Συνασπισμός υπονομεύθηκε θανάσιμα από τον τέως πρόεδρό του και τους «κολαούζους» του, ενώ υπογράμμισε ότι μέσα σε μία νύχτα μετατράπηκε από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ σε μέλος του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Κριτική άσκησε και στον Περικλή Κοροβέση, αλλά και στο Λεωνίδα Κύρκο, για τον οποίον είπε πως τον τιμά και τον αγαπά, αλλά δεν βοήθησαν οι προτάσεις του.

«Εγώ πιστεύω ότι η κρίση και οι πολίτες απαιτούν ενωμένο Συνασπισμό», είπε ο Δ. Παπαδημούλης και πρόσθεσε: «παρόλο που είναι ορατός ο κίνδυνος διάσπασης και "αμοιβαδοποίσης" εμείς πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στην πορεία της ιταλικής κομουνιστικής επανίδρυσης που εξαφάνισε την αριστερά στην Ιταλία ή στο δρόμο της γερμανικής αριστεράς. Αν διαλέγουμε το δεύτερο, Αλέξη κάνε ένα βήμα μπροστά στη σύνθεση και ένα βήμα πίσω στην αδιαλλαξία». Τέλος, σημείωσε ότι «αριστερό είναι ο,τι ενώνει και όχι ο,τι διαιρεί». 

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Στρατούλης, κορυφαίο στέλεχος του Αριστερού Ρεύματος, σημείωσε πως «μπροστά στο κίνδυνο της διάσπασης καλώ τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει έστω και την τελευταία στιγμή πρωτοβουλίες για να αποφευχθεί». 

«Ως αριστερό ρεύμα γνωρίζετε τις διαφορές μας με τις ανανεωτικούς. Όμως δεν πρέπει να διασπαστούμε», είπε, τονίζοντας ότι τη διάσπαση του 1991 με το ΚΚΕ η Αριστερά την πληρώνει ακόμη, εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια. «Τη σημερινή διάσπαση θα την πληρώσουμε για άλλα 30 χρόνια. Να κάνουμε τα πάντα για να μη συμβεί», πρόσθεσε το στέλεχος του ΣΥΝ.

Αυτή τη στιγμή, στο βήμα του συνεδρίου βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα συνοψίσει τις εργασίες και θα ακολουθήσει ψηφοφορία για τη λήψη πολιτικής απόφασης.

Σύμφωνα με στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας, τα οποία επικαλείται ο Σκάι, εάν στην σημερινή ψηφοφορία για την πολιτική απόφαση του Συνεδρίου δεν γίνει αποδεκτή η πρόταση της πτέρυγας για απεμπλοκή από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα καταθέσουν υποψηφιότητες για συμμετοχή στα όργανα του κόμματος και- όπως ανέφεραν- «αυτή θα είναι και η τελευταία πράξη τους στο συνέδριο».


3 σχόλια:

Unknown είπε...

Επιτελους δεησε!!!!!!

typhoon είπε...

Πάντως είναι κίνηση που δρομολογεί εξελίξεις. Αργά, ή γρήγορα, η πολιτική θα καταφέρει ξανά να ξεπεράσει τις τυπικές οντότητες (υφιστάμενα κόμματα) και να αποκρυσταλωθεί σε ουσιαστικές (ιδεολογίες και εφαρμογές).

Unknown είπε...

Η ΜΟΝΗ μας ελπιδα.....