Σάββατο, 5 Ιουνίου 2010

Ποτέ δεν ζητήσαμε να κοπούν στο μισό οι συντάξεις, διευκρινίζει η Κομισιόν


Νέα τροπή στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το Ασφαλιστικό δίνει η δήλωση που κάνει στο Βήμα της Κυριακής ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν.
Σύμφωνα με τον Α.Αλταφάζ η Κομισιόν ποτέ δεν ζήτησε από την ελληνική πλευρά να κοπούν στο μισό οι συντάξεις.


Στη δήλωσή του στην εφημερίδα ο Ιταλός αξιωματούχος σημειώνει, μεταξύ άλλων:


«Πουθενά στο Μνημόνιο δεν αναφέρεται ότι οι συντάξεις θα πρέπει να κοπούν στο μισό. Ένα ποσοστό αναπλήρωσης από 45% έως 48% έχει αναφερθεί από μερίδα του Τύπου. Πρόκειται για παρανόηση.

Το ποσοστό αυτό του 48% προκύπτει από τον απλό υπολογισμό του 1,2% (μέσο ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης) επί 40 έτη (περίοδος εισφορών για πλήρη σύνταξη) και ως εκ τούτου αντιπροσωπεύει το μέσο ποσοστό αναπλήρωσης από το ανταποδοτικό σύστημα (για ένα άτομο που καταβάλλει εισφορές επί 40 έτη).

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η μη ανταποδοτική βασική σύνταξη την οποία δεν έχουμε αμφισβητήσει. Η σύνταξη αυτή αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 65%-80% για όλους εκτός από τις υψηλότερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού.»


Οι διευκρινίσεις της Κομισιόν...
αφήνουν ένα παράθυρο συνεννόησης με τους ελεγκτές, οι οποίοι επανέρχονται στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα με στόχο την τελική συμφωνία επί του Ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» την αναπροσαρμογή του χαμηλού ποσοστού αναπλήρωσης, 48% για 40 έτη ασφάλισης, που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο.


Η αντίδραση του υπουργείου Εργασίας


«Ορθή» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εργασίας τη δήλωση του εκπροσώπου του κ. Ρεν ότι πουθενά στο μνημόνιο δεν αναγράφεται ότι οι συντάξεις πρέπει να κοπούν στο ήμισυ.


«Αποτελεί θετικότατη εξέλιξη η εκ μέρους του εκπροσώπου του κ. Ρεν υποστήριξη της θέσης ότι στο ποσοστό αναπλήρωσης του 48% επί των συντάξιμων αποδοχών πρέπει να προστεθεί και η βασική σύνταξη. Αυτή είναι η ορθή και ακριβής ερμηνεία του Μνημονίου. Συνεπώς, οι παρεξηγήσεις που δημιουργήθηκαν από τα όσα υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους (26-29 Μαΐου) στην Αθήνα (να συνυπολογίζονται δηλαδή στο 48% τόσο η βασική όσο και οι επικουρικές συντάξεις) ξεκαθαρίζονται οριστικά» 
αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ενώ υπογραμμίζεται πως «για το θέμα αυτό σχετική επιστολή έχει αποστείλει στον Επίτροπο κ. Ρεν ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και στον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ Σερβάς Ντερούς η γενική γραμματέας του υπουργείου (Αθηνά Δρέττα)».

3 σχόλια:

taspa είπε...

Tελικα αυτο λεγεται ΨΠ....

typhoon είπε...

Ψυχολογικές Επιχειρήσεις!
Καλά το λες.

typhoon είπε...

Δεν μας αρέσει να ευλογάμε τα γένια μας, αλλά εδώ χρειάζεται για λόγους κατανόησης αυτού του blog να το αναφέρουμε.
Πέρασε μία εβδομάδα που τύπος, κανάλια και blogs ασχολούνταν σε σχέση με το ασφαλιστικό με το 48%. Εμείς δε γράψαμε ούτε λέξη γι' αυτό.
Η τελευταία μας ανάρτηση για το ασφαλιστικό ήταν αυτή (μπορείτε να πατήσετε πάνω στο keyword "Ασφαλιστικό" για να το δείτε) και όντως μέσα στην εβδομάδα ακούσαμε ότι το όριο ηλικίας έγινε 60 ετών (δηλ. 40 χρόνια εργασίας και 60 ετών) - χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ακούγαμε ακόμα και για αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 έτη.

Αναρτήσαμε, λοιπόν, αυτό το post για να καταλάβουν οι αναγνώστες μας (που σίγουρα βλέπουν ειδήσεις και διαβάζουν blogs) γιατί δεν είχαμε γράψει τίποτα για το 48%.

Κάθε είδηση στο typhoon έχει κρυφή σημασία, είτε γι' αυτά που έγιναν, είτε γι' αυτά που θα γίνουν. Η είδηση παρουσιάζεται είτε με κυριολεκτικό τρόπο, είτε με αλληγορικό, είτε με κάποια ενδεικτική σημασιολογία, είτε ακόμα και με γελοιογραφικό. Αν δεν υπάρχει σημασία σε κάποια είδηση που βλέπεται παντού γύρω σας, ή αυτή η είδηση δεν έχει κατά κάποιο τρόπο σχέση με την Ελλάδα, απλά δεν θα την δείτε στο typhoon.

Ένα ακόμα ενδεικτικό παράδειγμα:
Εδώ είδατε μία προειδοποίηση. Μετά από μερικές ώρες το Rachel Corrie είχε καταληφθεί και το είδατε σε video!

Προσέξτε τι γράφεται στο typhoon και προσπαθήστε να το ερμηνεύσετε.
Προλαμβάνει τις αντιδράσεις σας!!!