Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Η τρόικα ξανάρχεται με 10 εντολές

- το είδα στο fimotro.blogspot.com

Ρεπορτάζ : Ζώης Τσώλης
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)

 
Στον «σκληρό πυρήνα» των διαρθρωτικών αλλαγών, που θα αποτελέσουν τη βάση ανασυγκρότησης και μόνιμης δημοσιονομικής σταθεροποίησης της οικονομίας, εισέρχεται πλέον η οικονομική πολιτική. Η κυβέρνηση, η οποία βρίσκεται σύσσωμη στη Θεσσαλονίκη, έχει ήδη... 
ξεκινήσει εκστρατεία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην οικονομία προβάλλοντας την επιτυχία μείωσης του ελλείμματος τους πρώτους μήνες εφαρμογής του μνημονίου, αλλά ταυτόχρονα προετοιμάζει το έδαφος για τις παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν στις δομές του κράτους ώστε να περιοριστεί σε μόνιμη βάση το κόστος λειτουργίας του και να συγκρατηθεί το έλλειμμα το επόμενο έτος στο 7,6% του ΑΕΠ (17-18 δισ. ευρώ) από 8%-8,5% του ΑΕΠ που προβλέπεται ότι θα κλείσει εφέτος. 

Μετά την πρώτη φάση των μέτρων λιτότητας (περικοπές μισθών και συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων) που επέβαλε η κρίση του χρέους και η αδυναμία δανεισμού, η τρόικα υπό τον κ. Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ φθάνει τη Δευτέρα στην Αθήνα με έτοιμο τον νέο προϋπολογισμό και με 10 εντολές τις οποίες καλείται να προετοιμάσει το οικονομικό επιτελείο ως το τέλος Δεκεμβρίου.

Οι παρεμβάσεις αυτές, οι οποίες θα εφαρμοστούν το 2011, στοχεύουν κυρίως στον περιορισμό της σπατάλης στον χώρο της Υγείας (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία), στον δραστικό περιορισμό των ζημιών στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, με πρώτες τον ΟΣΕ και τους συγκοινωνιακούς φορείς, και στον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των κοινωνικών δαπανών. Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει στο ερώτημα «πού πάνε οι κοινωνικές δαπάνες;» και επίσης να μετρήσει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης (του κράτους), για τη λειτουργία του οποίου δαπανώνται ετησίως άνω των 65 δισ. ευρώ. Η τρόικα επανέρχεται στο θέμα του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο ζητώντας να ολοκληρωθεί άμεσα η μελέτη για την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου από το 2011, με στόχο να κοπούν τα επιδόματα και να εξομοιωθούν οι αποδοχές από υπουργείο σε υπουργείο. 

Επίσης, για πρώτη φορά απαιτεί να τεθούν υπό έλεγχο οι αμοιβές του προσωπικού της Τράπεζας της Ελλάδος. Ψηλά στην ατζέντα των διαρθρωτικών αλλαγών που ήδη προετοιμάζει η κυβέρνηση βρίσκεται το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Έτσι, μετά τις οδικές μεταφορές (φορτηγά) σειρά παίρνουν τα επιστημονικά επαγγέλματα, δηλαδή οι φαρμακοποιοί, οι μηχανικοί, οι δικηγόροι, οι συμβολαιογράφοι, οι υποθηκοφύλακες και άλλες κατηγορίες, που σήμερα προστατεύονται από τη νομοθεσία με περιορισμούς στην είσοδο νέων επαγγελματιών ή τον διοικητικό καθορισμό των αμοιβών τους. 

Οι αλλαγές αυτές και η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θεωρούνται από την τρόικα «κλειδιά» για την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων και επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς. Για το 2011, παρ΄ ότι ο στόχος μείωσης του ελλείμματος είναι μόλις μισή μονάδα του ΑΕΠ και εκ πρώτης όψεως ο στόχος φαίνεται εφικτός, τα πράγματα είναι δύσκολα. Και αυτό γιατί η ύφεση όπου βρίσκεται η οικονομία για έκτο συνεχές τρίμηνο προβλέπεται ότι θα επιμείνει και η ανεργία θα αυξηθεί, στοιχεία που αποτυπώνονται στην πορεία των φορολογικών εσόδων.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου και ο αρμόδιος επί του προϋπολογισμού υφυπουργός κ. Φ. Σαχινίδης εκτιμούν ότι η επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την επάνοδο της οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, κατεύθυνση στην οποία δίνει πλέον βάρος ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Γ.Παπανδρέου, ο οποίος και θα παρουσιάσει όλα τα αναπτυξιακά «εργαλεία» και τις πρωτοβουλίες σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: