Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ομπάμα: «Αποτυχία μας το Γκουαντάναμο»

Ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνησή του απέτυχε να κλείσει τη φυλακή του Γκουαντάναμο όπως είχε δεσμευτεί προεκλογικά.
«Καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε πολλές από τις προεκλογικές υποσχέσεις μας. Μία στην οποία έχουμε αποτύχει είναι το κλείσιμο του Γκουαντάναμο», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στον Λευκό Οίκο.

Στόχος ήταν η φυλακή της Κούβας να κλείσε στις 22 Ιανουαρίου του 2010, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. «Έχουμε χάσει την προθεσμία. Αυτό δεν έγινε επειδή δεν προσπαθήσαμε αλλά επειδή το πολιτικό βάρος ήταν δύσκολο να απορροφηθεί», πρόσθεσε. Νέα προθεσμία, πάντως, δεν έδωσε.


Ερωτηθείς, ενόψει της ένατης επετείου της 11 Σεπτεμβρίου, σχετικά με το γεγονός ότι οι πέντε άνδρες που κατηγορούνται για την οργάνωση των επιθέσεων δεν έχουν βρεθεί ενώπιον κανενός δικαστηρίου, πολιτικού ή στρατιωτικού, ο Ομπάμα τόνισε ξανά την εμπιστοσύνη του στο δικαστικό σύστημα. «Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να τους φυλακίσουμε, διασφαλίζοντας ότι δε θα δουν ποτέ το φως της ημέρας, μπορούμε να το κάνουμε, το έχουμε ήδη κάνει στο παρελθόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: