Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Handelsblatt: Το κεφάλαιο διάσωσης της ευρωζώνης είναι πολύ κοντά στο να ενεργοποιηθεί για την Ιρλανδία

Η Handelsblatt γράφει ότι η ΕΚΤ είναι πολύ κοντά στο να ζητήσει την ενεργοποίηση του κεφαλαίου διάσωσης της ευρωζώνης για την Ιρλανδία, εν μέσω αυξανόμενων φόβων για τα οικονομικά της χώρας που θεωρούνται στο χείλος της κατάρρευσης.

Το άρθρο σημειώνει ότι η ΕΚΤ ζήτησε από αρκετά κράτη μέλη να δεσμεύσουν κεφάλαια, αλλά εν συνεχεία απέσυρε την κίνησή της στο τελευταίο λεπτό. Αναλυτές της Société Générale προειδοποίησαν ότι το κόστος για τη διάσωση του ιρλανδικού δημοσίου θα μπορούσε να φτάσει τα 30 δισ. ευρώ, γεγονός που θα οδηγούσε σε αύξηση του δημοσίου χρέους πάνω από το 100% του ΑΕΠ μέχρι το 2015. Η έκθεση των ξένων τραπεζών στην οικονομία της Ιρλανδίας φτάνει τα 844 δισ. ευρώ, ή αλλιώς πέντε φορές το ιρλανδικό ΑΕΠ (ή το οικονομικό προϊόν). Από αυτές, οι γερμανικές και βρετανικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι πιστωτές της Ιρλανδίας, με έκθεση 206 δισ. ευρώ και 224 δισ. ευρώ αντίστοιχα.

Ωστόσο, η Goldman Sachs ισχυρίστηκε χθες ότι «Η επανάληψη της αναστάτωσης με το ελληνικό χρέος δε φαίνεται ότι θα συμβεί με την Ιρλανδία», επισημαίνοντας ότι οι ιρλανδικές τράπεζες μπορούν να αποφύγουν την έλλειψη ρευστότητας μέσω προσφυγής στις διαδικασίες έκτακτου δανεισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), όπως αναφέρει η Irish Independent. Επίσης, η ΕΚΤ μπορεί πλέον να αγοράσει τα ομόλογα του ευρωπαϊκού δημόσιου χρέους, κάτι που δε μπορούσε να κάνει τον Απρίλιο όταν χτύπησε η ελληνική κρίση και επιπλέον η Ιρλανδία έχει πρόσβαση στο πακέτο διάσωσης των 440 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε από τους ηγέτες της ευρωζώνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: