Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε. πρόκειται να συζητήσουν νέους κανόνες για τους εθνικούς προϋπολογισμούς που θα συμπεριλαμβάνουν ακόμα και επιτήρηση στους μισθούς του δημόσιου τομέα για τα κράτη μέλη


Η ομάδα δράσης της οικονομικής διακυβέρνησης υπό την προεδρία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει την ενίσχυση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και την εισαγωγή κυρώσεων για τις χώρες που εμφανίζουν υπερβολικά ελλείμματα, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να καταθέσει τις δικές της προτάσεις την Τετάρτη.

Σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), τα κράτη μέλη που εμφανίζουν χρέος υψηλότερο από το 60% του ΑΕΠ τους θα πρέπει να αναγκαστούν να μειώσουν το υπερβάλλον χρέος με ρυθμό 5% ετησίως για τα επόμενα 3 χρόνια, ή αλλιώς να υποστούν κάποιο πρόστιμο. Μία ειδική πλειοψηφία κρατών μελών θα απαιτείται μέσα στο Συμβούλιο για να αποτρέψει την επιβολή του προτεινόμενου προστίμου από την Κομισιόν, σε αντίθεση με την υφιστάμενη κατάσταση όπου μια ειδική πλειοψηφία κρατών χρειάζεται για την επιβολή του.

Η Handelsblatt αναφέρει επίσης...
ότι ο κομισάριος Όλι Ρεν σκέφτεται την εισαγωγή ενός νέου κανόνα που θα εμποδίζει τα κράτη μέλη να  αυξήσουν την ετήσια δημόσια δαπάνη τους πάνω από την αύξηση του ΑΕΠ τους για τον ίδιο χρόνο.

Εντωμεταξύ, η  Die Welt αναφέρει ότι η Κομισιόν εξετάζει επίσης προτάσεις για την εφαρμογή ενός «συστήματος προειδοποίησης», το οποίο θα παρακολουθεί τις μισθολογικές πολιτικές στα κράτη μέλη μέσα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης σε επίπεδο Ε.Ε. Ο Marco Buti από την ευρωπαϊκή επιτροπή για οικονομικές και χρηματοοικονομικές υποθέσεις ανέφερε ότι «όταν οι μισθοί του δημόσιου τομέα καταστρέφουν την ανταγωνιστικότητα και τη σταθερότητα των τιμών, τότε θα ζητείται από τη χώρα να αλλάξει αυτήν την πολιτική της. Και η αύξηση των μισθών στο δημόσιο τομέα έχει πολύ μεγάλη επίδραση στην ιδιωτική οικονομία».

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έγραψε ένα γράμμα απευθυνόμενο προς τους ευρωπαίους συναδέλφους του ενόψει της συνάντησης της ομάδας δράσης, επιμένοντας ότι πάνω από τα πρόστιμα που πρότεινε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν, θα χαιρόταν να δει και τη διακοπή της αναπτυξιακής και αγροτικής χρηματοδότησης από την Ε.Ε. για όλους τους κατά συρροή παραβάτες των νέων ευρωπαϊκών κανόνων του προϋπολογισμού. Ο Σόιμπλε, επίσης, επανέλαβε την ιδέα του για προσωρινή απόσυρση του δικαιώματος της ψήφου στο Συμβούλιο των Υπουργών (ecofin) για τις χώρες που αποτυγχάνουν να συμμορφωθούν με τις νέες απαιτούμενες δημοσιονομικές επιδόσεις. Ωστόσο, ο EUobserver αναφέρει ότι η Γαλλία και η Ιταλία δεν είναι τόσο θερμές στην υιοθέτηση των σχεδίων της Γερμανίας και της Κομισιόν για μεγαλύτερη «αυτοματοποίηση» των κυρώσεων. Η Πολωνία και κάποιες άλλες ανατολικές χώρες θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις αυστηρότερες κυρώσεις, αλλά μόνο αν το κόστος της αναμόρφωσης των συνταξιοδοτικών συστημάτων τους αφαιρείτο από τα ελλείμματά τους, σύμφωνα με το Euractiv.


Δεν υπάρχουν σχόλια: