Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Οι «27» τάχθηκαν υπέρ περιορισμένων αλλαγών στη Συνθήκη της Λισαβόνας


Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επί της αρχής πως χρειάζονται περιορισμένες αλλαγές στη συνθήκη της Ένωσης προκειμένου να εξυπηρετηθεί η έκκληση της Γερμανία για τη δημιουργία ενός μόνιμου συστήματος διαχείρισης κρίσεων χρέους, δήλωσαν διπλωμάτες της ΕΕ.

"Υπάρχει μια γενική συμφωνία γύρω από το τραπέζι ότι θα υπάρχει μια πιθανότητα περιορισμένων αλλαγών στη συνθήκη, κυρίως θέτοντας το μηχανισμό κρίσεων στην ευρωζώνη σε μία πιο στέρεη βάση", δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Δεύτερος διπλωμάτης επιβεβαίωσε πως οι ηγέτες συμφώνησαν στη σύνοδο κορυφής πως θα πρέπει να γίνουν περιορισμένες αλλαγές στη συνθήκη και εργάζονται για την ακριβή διατύπωση της εντολής για τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπεϊ, προκειμένου να ετοιμάσει τις αλλαγές αυτές.

Οι διπλωμάτες δήλωσαν πως...
η εντολή από τους ηγέτες θα έχει τη μορφή ενός σύντομου κειμένου και θα υπογραμμίζει την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εμπλακεί στην προπαρασκευαστική εργασία. 




Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκτίμησε πως είναι θετικό να περιληφθεί ο μηχανισμός οικονομικής στήριξης στο θεσμικό πλαίσιο της Συνθήκης, αλλά αυτό όμως, όπως σημείωσε, δεν πρέπει να προδικάσει τις θέσεις που έχει κάθε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πρέπει να διαπραγματευτούμε το ποιος θα είναι ο μηχανισμός αυτός, με έναν τρόπο που θα σέβεται την κυριαρχία, τις απόψεις και την αυτονομία του κάθε κράτους σε αυτή τη διαδικασία», υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου και παράλληλα έκανε λόγο για ξεκάθαρο μήνυμα της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού, «για την πορεία σταθερότητας -οικονομικής και πολιτικής- της χώρας μας, αλλά και για τη βούληση όλων μας να συνεχίσουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, για να μπορεί η Ελλάδα να είναι μια ισχυρή χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς».

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, «έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για έναν ισχυρό μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης». «Από την πρώτη στιγμή που υπήρξε η κρίση στη χώρα μας και οι επιθέσεις από τις αγορές, εμείς ζητήσαμε να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και, σήμερα, συζητείται αυτό το πολύ μεγάλο θεσμικό πρόταγμα, μία ουσιαστική θεσμική αλλαγή, για την οποία εμείς είμαστε θετικά διακείμενοι από την πρώτη στιγμή», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως η ουσία των αλλαγών αυτών πρέπει να συμπεριλαμβάνει, όχι μόνο τη σταθεροποίηση, αλλά και την ανάπτυξη. «Γι’ αυτό», τόνισε, «και θα επιμείνουμε στη θέση των σοσιαλιστών, αυτός ο μηχανισμός να έχει και αυτή τη διάσταση».
ΠΗΓΗ3

Δεν υπάρχουν σχόλια: