Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Φυλακή του 4ου Ιμπεριαλιστικού Ράιχ η Ευρώπη!


ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ!

ΑΝΤΙ ΤΩΝ ΤΑΝΚΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΜΕ ΟΝΕ ΚΑΙ ΕΥΡΩ!

Είναι γνωστό πως η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση έχει χτυπήσει με μεγαλύτερη σφοδρότητα τις περιφερειακές χώρες της Ευρωζώνης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως γνωστόν δύο χώρες της ΕΕ (Ρουμανία, Λετονία) αλλά και της Ευρωζώνης (Ελλάδα), εφαρμόζουν προγράμματα αντεργατικής και γενικότερα αντικοινωνικής κατεδάφισης της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Στα παραπάνω δεδομένα, μπορούν να προστεθούν και επιπλέον στοιχεία που έχουν προκύψει κατά τις τελευταίες εβδομάδες:

1. Ελλάδα: Ήδη όλο και περισσότεροι κύκλοι, του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου (ακόμα και οι Financial Times), θεωρούν την αναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους ως αναπόφευκτη με παράλληλη φυσικά την οικονομική κηδεμονία από το ΔΝΤ, για αρκετά χρόνια ακόμα. Ήδη, το 65% των προβλεπόμενων εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού για το 2010 αναμένεται να απορροφηθούν στην εξυπηρέτηση τοκοχρεολυσίων.

2. Ιρλανδία: Πληθαίνουν οι φήμες, πως επίκειται κατάρρευση της οικονομίας της Ιρλανδίας. Ήδη το δημόσιο έλλειμμα του 2010 προβλέπεται να φτάσει το 32% του ΑΕΠ, ενώ μόνο € 50 δις θα «χρησιμοποιηθούν» για τη διάσωση των τραπεζών. Ήδη οι ψηφοφόροι της Ιρλανδίας, ζητούν την παραίτηση του Πρωθυπουργού, βάσει σχετικής δημοσκόπησης, ενώ αναπόφευκτη μοιάζει η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης των € 750 δις.

3. Ισπανία: Ανακοινώθηκε την τρέχουσα εβδομάδα, η υποβάθμιση της Ισπανίας από τη Moody's κατά μία μονάδα, εντείνοντας τις ανησυχίες για τις προοπτικές της 4ης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης.

4. Πορτογαλία: Οι διεθνείς κύκλοι των αγορών εκτιμούν πως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ακόμα χειρότερη και από αυτή της Ισπανίας.

Την ίδια δε στιγμή, ο ισχυρότερος ιμπεριαλιστικός πόλος της Ευρωζώνης, δηλαδή η Γερμανία, ....
εμφανίζει θετική πορεία των οικονομικών δεικτών της. Η γερμανική κεντρική τράπεζα εκτιμά πως το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3% το 2010, ενώ ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης σημείωσε άνοδο κατά το Σεπτέμβριο. Τέλος, ακόμα και η ανεργία σημείωσε απρόσμενη μείωση.

Από την άλλη μεριά, η Γερμανία, πιέζει διαρκώς (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ της ΙΣΚΡΑ πατώντας εδώ), για τη λήψη μέτρων τα οποία θα εντείνουν τη νομισματική σταθερότητα. Δηλαδή πιέζει για συνεχή μέτρα λιτότητας και για αντεργατικά – αναδιαρθρωτικά μέτρα.

Τα μέτρα αυτά μπορεί να ισχυροποιούν τη θέση του ευρώ στις αγορές, ως νόμισμα παγκόσμιας κυριαρχίας αλλά την ίδια στιγμή βυθίζουν στην ύφεση τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Επομένως, το ευρώ έχει 2 ωφελημένους: το γερμανικό ιμπεριαλισμό αλλά και γενικότερα το ευρωπαϊκό χρηματιστικό κεφάλαιο.

Οι χαμένοι όμως του ευρώ, είναι οι λαοί κια ιδιαίτερα αυτοί των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, όπου πλέον βρίσκονται «κλεισμένοι» σε μια γερμανική ιμπεριαλιστική φυλακή. Πλέον, η πειθάρχηση των λαών στις ορέξεις των πλέον επιθετικών μερίδων του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, συντελείται με «πολιορκητικό κριό», την ΟΝΕ και το ίδιο το ευρώ. Απέναντι σε οποιαδήποτε, εργατική και κοινωνική διεκδίκηση προβάλλεται ως γνωστόν ο μπαμπούλας των μονεταριστικών κριτηρίων του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο από εδώ και μπρος θα εφαρμόζεται με την τήρηση δρακόντειων κυρώσεων που προωθούνται κυρίως από τη Γερμανία!

Για πόσο όμως ακόμα οι λαοί και οι εργαζόμενοι θα μένουν σκυφτοί απέναντι στους κυρίαρχους κύκλους της Ευρωζώνης;

Δεν υπάρχουν σχόλια: