Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Το ορφανοτροφείο της Πριγκήπου επιστρέφει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Την επιστροφή του ορφανοτροφείου της Πριγκήπου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφάσισε ομόφωνα το Συμβούλιο της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.
Η απόφαση είναι πολύ σημαντική καθώς είναι η πρώτη φορά που επιστρέφεται τίτλος ιδιοκτησίας σε θρησκευτική μειονότητα της Τουρκίας.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που δικαίωνε το Πατριαρχείο, ενώ εκτιμάται  ότι ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή ακόμη 23 ιδρυμάτων που βρίσκονται στα Πριγκηπόννησα.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η εγγραφή του τίτλου στο όνομα του Πατριαρχείου θα γίνει την προσεχή εβδομάδα στο Κτηματολόγιο.
Το ορφανοτροφείο, που θα λειτουργήσει ως Κέντρο Διαθρησκειακού Διαλόγου και Ειρήνης και Παγκόσμιο Περιβαλλοντικό Κέντρο, είναι το μεγαλύτερο ξύλινο κτήριο στην Ευρώπη και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο.
Είχε ανεγερθεί το 1898 από γαλλική εταιρεία και το 1902 αγοράστηκε από Έλληνες τραπεζίτες. Έπειτα μεταβιβάστηκε στο Πατριαρχείο, ωστόσο έκλεισε το 1964, εξαιτίας των γεγονότων στην Κύπρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: