Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ενιαίες παροχές υγείας από τα ασφαλιστικά ταμεία σε όλες τις κλινικές και τα νοσοκομεία

«Οι πολίτες περιμένουν να αποδείξουμε στην πράξη, ότι κατανοούμε τις ανάγκες τους και ότι οι στερήσεις που υφίστανται αξιοποιούνται», είπε ο κ. Κουτρουμάνης


Οι δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων σε παροχές υγείας είναι 3,5 δισ. ευρώ ετησίως, από τα οποία τα 2 δισ. είναι δαπάνες σε φάρμακα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συντονιστικoύ Συμβουλίου Παροχών Υγείας, που συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό την προεδρία της γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνάς Δρέττα, την Τετάρτη.

Ο κ. Κουτρουμάνης, εξέφρασε τη βεβαιότητα, πως για το 2010, θα υπάρξει συγκράτηση των δαπανών κατά 700 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 500 εκατ. θα προέλθουν από τον περιορισμό των δαπανών σε φάρμακα, ενώ το 2011 θα υπάρξει επιπλέον μείωση 1 δισ. ευρώ.

...

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της καθιέρωσης ενιαίου πακέτου παροχών για όλα τα Ταμεία, τονίζοντας πως «σκοπός δεν είναι να στερήσουμε από τους δικαιούχους παροχές που δικαιούνται, αλλά θα πρέπει αυτές να δίνονται με επιστημονικά τεκμηριωμένες παραδοχές, δηλαδή να μπει μια τάξη», είπε χαρακτηριστικά.


«Οι πολίτες», σημείωσε, «περιμένουν να αποδείξουμε στην πράξη, ότι κατανοούμε τις ανάγκες τους και ότι οι στερήσεις που υφίστανται αξιοποιούνται».


Η καθιέρωση ενιαίου πακέτου παροχών για όλα τα Ταμεία, αρνητικής λίστας πλαφόν συνταγογράφησης και οι προδιαγραφές για θέματα προμήθειας υγειονομικού υλικού, είναι μεταξύ των θεμάτων που βρέθηκαν στο τραπέζι της πρώτης συνεδρίασης του ΣΥ.Σ.ΠΥ.


Σκοπός του Συμβουλίου είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, είπε στην τοποθέτησή της η κυρία Δρέττα, αναβάθμιση, που, όπως τόνισε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την περιστολή των δαπανών.


«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι», είπε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την προσδοκία ότι με τη βελτίωση των υπηρεσιών θα δημιουργηθεί ένα αντιστάθμισμα των μέτρων που έχουν ληφθεί.


Η κυρία Δρέττα ανέφερε ότι προωθείται το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο κοστολογούνται 93 παρακλινικές εξετάσεις και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ακόμη 1.000 που δεν έχουν κοστολογηθεί.


Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των ειδικών υλικών για τα οποία είπε ότι δαπανώνται 5,5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 4,5 δισ. ευρώ καταβάλλονται από τα Ταμεία και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει επανακοστολόγηση των υλικών αυτών από την οποία θα προκύψει έκπτωση 30% έως
40%.

Η επεξεργασία των ενιαίων για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία πακέτων παροχών και «καλύψεων», καθώς και τα ανώτατα όρια στις συνταγές των φαρμάκων, θα εξεταστούν από επιτροπές με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων που θα δημιουργήσει το ΣΥ.Σ.ΠΥ. και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2011.

Δεν υπάρχουν σχόλια: