Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

ΗΠΑ και Τραπεζίτες εναντίον Γερμανίας και Κομισιόν για τη χρονική διάρκεια της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου




Ως φαίνεται, για άλλη μια φορά, το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ, ακόμα και η ΕΚΤ έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τη Γερμανία και την εν πολλοίς εξαρτώμενη και ελεγχόμενη από αυτήν Κομισιόν.
Η Γερμανία δε συζητά καμία χρονική επέκταση του ελληνικού δανείου, σα να βιάζεται να κλείσει τις υποχρεώσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρώ. Ας θυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες διερρήγνυε τα ιμάτιά της για να μην ενεργοποιηθεί το μεγάλο κεφάλαιο στήριξης (EFSF) για την Ιρλανδία.
Τέλος, ας συνειδητοποιήσουμε ότι σε κάθε άλλη περίπτωση θα ήταν παρανοϊκό να μην επιθυμεί διακαώς να δανείσει ένα πλούσιο κράτος διαμέσου των τραπεζών του άλλα φτωχότερα, με ένα τόσο καλό επιτόκιο.

typhoon

Και για το τυπικό μερικά άρθρα προς υπενθύμιση:
...


«Το αν θα χρειαστεί η παράταση αποπληρωμής των δανείων - πέραν της τριετίας που προβλέπει το Μνημόνιο Συνεργασίας της Ελλάδας με την ΕΕ και το ΔΝΤ - θα εξαρτηθεί από την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας», τόνισε ο Στρος-Καν. 

Πριν από τη συνέντευξη του στο Bloomberg, είχαν προηγηθεί αντίστοιχες δηλώσεις από την εκπρόσωπο του ΔΝΤ κυρία Σιμονέτα Ναρντίν και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι.

Ο τελευταίος είπε, μιλώντας σε πάνελ στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ότι το ΔΝΤ έχει μηχανισμούς που προβλέπουν την παράταση των δανείων για τις χώρες που στηρίζει οικονομικά και εξετάζει να κάνει το ίδιο και για την Ελλάδα, αν και δεν έχει ληφθεί απόφαση.


Τρίτη 12/10: Γερμανική Κυβέρνηση: Νέο «όχι» στην επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους
Δεν συζητείται επί του παρόντος με την Ελλάδα παράταση για το δάνειο, λέει η Κομισιόν
Η Κομισιόν βάζει «πάγο» στην παράταση αποπληρωμής του χρέους

Και ενώ συγκρούονται βουνά, να και οι δηλώσεις Γ.Πεταλωτή...

Δεν υπάρχουν σχόλια: