Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Παραπομπή πέντε πρώην υπουργών της ΝΔ για το Βατοπαίδι προτείνει το ΠΑΣΟΚ. Η Ν.Δ. κάνει λόγο για "ΠΑΣΟΚικό Βατογκέιτ"!!!

Vatogate!!!
Την παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο πέντε πρώην υπουργών της ΝΔ για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου προτείνει το ΠΑΣΟΚ στο πόρισμά του, γεγονός που πυροδοτεί οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το πόρισμα που παραδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής, αναγνωρίζονται ευθύνες για τους Πέτρο Δούκα, Αλέξανδρο Κοντό, Ευάγγελο Μπασιάκο, Γιώργο Βουλγαράκη και Θεόδωρο Ρουσόπουλο.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ,...

παραπέμπουν τον Θοδωρή Ρουσόπουλο για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην προσπόριση αθέμιτου περιουσιακού οφέλους εκ μέρους της Μονής Βατοπαιδίου και τρίτων εταιρειών, μέσω κακουργηματικής απιστίας και απάτης, καθώς και για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία σε βάρος του Δημοσίου. Ο κ. Ρουσόπουλος, παραπέμπεται και για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, για την δήθεν κυριότητα της Μονής Βατοπαιδίου επί της λίμνης Βισθωνίδας.

Οι κ. κ. Κοντός, Δούκας και Μπασιάκος, παραπέμπονται για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από τις εγκληματικές δραστηριότητες της κακουργηματικής απιστίας και απάτης, που προσπόρισαν αθέμιτο περιουσιακό όφελος στην Μονή και στις εμπλεκόμενες εταιρείες αφανών και εμφανών μετόχων, που αγόρασαν τα ακίνητα που της παραχωρήθηκαν - ενώ παραπέμπονται ως συναυτουργοί του κ. Ρουσόπουλου στα υπόλοιπα αδικήματα.

Τέλος, ο Γιώργος Βουλγαράκης, παραπέμπεται με «σοβαρές ενδείξεις» για την διάπραξη του αδικήματος της «παράβασης καθήκοντος, που είχε ως αποτέλεσμα ζημία εις βάρος του Δημοσίου», κακουργηματικού πάντα, χαρακτήρα.

Σημειώνεται πως στο πόρισμα της Προανακριτικής, δηλώνεται πως δεν θεωρείται σκόπιμη η αναφορά στην παραγραφή ή μη, των εντοπισθέντων αδικημάτων, καθώς το θέμα αυτό, «αναγκαίως θέλει απασχολήσει την μετά την ποινική δίωξη ανάκριση, ή και το Δικαστήριο».

Υπενθυμίζεται, πως την παραπομπή ή μη, σε Ειδικό Δικαστήριο, των πέντε υπουργών, θα αποφασίσει ειδικό Δικαστικό Συμβούλιο, ύστερα από την αναμενόμενη υιοθέτηση του πορίσματος από την Ολομέλεια της Βουλής.

Σφοδρή αντίδραση της ΝΔ

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να είναι θυελλώδης. Ήδη, από τη ΝΔ, που δεν συμμετείχε στις εργασίες της προανακριτικής, ανεβάζουν τους τόνους και επιχειρούν αντεπίθεση, κάνοντας λόγο για «πολιτική σκευωρία» εν όψει εκλογών και για «ΠΑΣΟΚικό Βατογκέιτ». Η ΝΔ, επίσης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να μην παραστεί, ούτε στην σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, που θα συζητήσει το πόρισμα.

Οι δε πρώην υπουργοί της ΝΔ, για τους οποίους το ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει ευθύνες, απειλούν πως θα στραφούν δικαστικώς ενάντια στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής και εξαπολύουν «κεραυνούς» κατά του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας «οργανωμένη επιχείρηση πολιτικής δίωξης και κατασυκοφάντησης», «πολιτική αθλιότητα» και «μικροκομματικές επιδιώξεις».

Σε συνέντευξη Τύπου των βουλευτών της ΝΔ κ.κ. Τασούλα, Βόζενμπεργκ, Δένδια και Στυλιανίδη, ερωτηθείς σχετικά με τις απειλές αυτές των πρώην υπουργών, ο κ. Τασούλας απάντησε πως «δεν υπάρχει καθοδήγηση της ΝΔ για τις επιλογές των πρώην υπουργών». Πρόσθεσε δε ότι «η Δικαιοσύνη δεν υπάρχει μονάχα για τους καταγγελλόμενους, αλλά και για τους συκοφαντούντες».

Κατά τη ΝΔ «η Προανακριτική Επιτροπή, δεν μπορεί να εκδώσει πόρισμα, αφού δεν υπάρχει επίσημη αποτίμηση της ζημίας, δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαχειριστικός έλεγχος της Μονής, δεν έχει τελεσιδικήσει η δικαστική διαμάχη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής της λίμνης Βισθωνίδας, δεν έχει ελεγχθεί η ροή μαύρου πολιτικού χρήματος» και δεν έχουν εκτιμηθεί και ερευνηθεί μία σειρά άλλων στοιχείων.

Σφοδρή αντιπαράθεση με αιχμή την έκδοση των πορισματικών εκθέσεων σημειώθηκε και στη Βουλή, μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της συζήτησης επερώτησης βουλευτών της ΝΔ.

Τα πορίσματα των άλλων κομμάτων

Στις πορισματικές θέσεις των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν την παραπομπή για κακουργηματική απιστία των πρώην υπουργών κ.κ. Μπασιάκου, Κοντού και Δούκα. Ταυτόχρονα, όμως, διαχωρίζουν τις περιπτώσεις των κ.κ. Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου και επιφυλάσσονται να αποφασίσουν τελικά για τυχόν δικές τους ευθύνες κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, που θα γίνει μετά τις εκλογές.

Ο ΛΑΟΣ εκκινεί από το συμπέρασμα ότι η Βισθωνίδα, δεν χρειαζόταν να ανταλλαγεί με οικόπεδα και κρίνει πως η ευθύνη των κ.κ. Κοντού και Μπασιάκου, έγκειται στις ανταλλαγές. Όσο για τον κ. Δούκα, η ευθύνη του συναρτάται άμεσα με την κυριότητα της λίμνης, η οποία δεν έχει κριθεί τελεσίδικα απ΄ τα δικαστήρια. Για τους Θ.Ρουσόπουλο και Γ.Βουλγαράκη ο ΛΑΟΣ δεν βλέπει ενδείξεις ευθυνών. Σε κάθε περίπτωση, ο ΛΑΟΣ δεν προτείνει παραπομπή υπουργού της ΝΔ, καθώς τα αδικήματά τους θεωρεί ότι έχουν παραγραφεί.
ΠΗΓΗ


Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει αιφνιαδιαστικά τους κατηγορούμενους πλην του Γιώργου Βουλγαράκη,  για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Είναι το μόνο αδίκημα που δεν παραγράφεται.

Ο άκρως επιβαρυντικός όρος της «απάτης σε βάρος του Δημοσίου» προστέθηκε στο κατηγορητήριο αφού είναι διαρκές αδίκημα, ώστε έτσι να ξεπεραστεί ο σκόπελος της παραγραφής. 
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: