Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Τέλος στο φορολογικό απόρρητο. Δημοσιοποίηση των εισοδημάτων όλων των φορολογουμένων στο Διαδίκτυο.

Τέλος στο φορολογικό απόρρητο 8.500.000 φορολογουμένων σκοπεύει να βάλει το υπουργείο Οικονομικών δημοσιεύοντας τα βασικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων στο Διαδίκτυο. Αυτό θα συμβεί εφόσον λάβει το «πράσινο φως» μέσω γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων.

Μιλώντας σήμερα, Τρίτη, στο ΒΗΜΑ 99,5 ο Γενικός Γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Διομ. Σπινέλλης δήλωσε πως η κυβέρνηση για λόγους διαφάνειας σκοπεύει να αναρτήσει άμεσα τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων όλων των πολιτών στο Διαδίκτυο. Όπως τόνισε, η σχετική νομοθετική πρόβλεψη υπάρχει ήδη από το 1992.

Ο κ. Σπινέλλης διευκρίνισε ότι η δημοσιοποίηση θα ξεκινήσει όταν...
ληφθεί η σχετική έγκριση από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η δημοσιοποίηση των στοιχείων θα αφορά σε όλους τους φορολογουμένους, φυσικά και νομικά πρόσωπα. «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τη φοροδιαφυγή. Η ανάρτηση των φορολογικών δεδομένων στο Διαδίκτυο είναι στοιχείο διαφάνειας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως τα στοιχεία θα είναι προσβάσιμα από όλους τους φορολογουμένους που έχουν εγγραφεί στο πληροφοριακό σύστημα ΤΑΧΙSnet.  Πρόκειται, δηλαδή, για πιστοποιημένους χρήστες της επίσημης ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η πρόσβαση στον συγκεκριμένο κατάλογο δεν θα είναι πλήρως ανοικτή, αλλά ελέγξιμη και θα πραγματοποιείται με βάση συγκεκριμένα ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια. Η ταυτοποίηση των χρηστών θα γίνεται μέσω των ειδικών κωδικών του ΤΑΧΙSnet που διαθέτουν μέχρι στιγμής 1.500.000 εγγεγραμμένοι του συγκεκριμένου συστήματος και θα υπόκεινται σε διάφορους περιορισμούς ως προς τον τρόπο και τον αριθμό των αναζητήσεων.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, ο κάθε φορολογούμενος που θα είναι εγγεγραμμένος στο ΤΑΧΙSnet δεν θα μπορεί να αντλήσει πληροφορίες σε μηνιαία βάση για περισσότερους από 20 φορολογουμένους.

Στο ερώτημα σχετικά με το ποια στοιχεία θα δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο, ο κ. Σπινέλλης δήλωσε ότι είναι αυτά που προβλέπει ο νόμος, δηλαδή το όνομα του φορολογουμένου, το εισόδημα που δηλώθηκε και ο φόρος που καταβλήθηκε.

Έτσι, αυτά που θα ανεβαίνουν σίγουρα στο Διαδίκτυο θα αφορούν στα εξής πέντε στοιχεία που έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα και είναι:

 - Το ονοματεπώνυμο ή η επωνυμία μίας επιχείρησης.
 - Ο τίτλος και τα στοιχεία των φορολογουμένων.
 - Το καθαρό εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα.
 - Το συνολικό καθαρό εισόδημα που υπόκειται σε φορολογία.
 - Ο φόρος που αναλογεί σε αυτό.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: