Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2010

Προσωρινό «Πάγωμα» στις αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ εν μέσω κόντρας στο ΔΣ

Ο κ. Τρισέ στράφηκε ανοιχτά κατά του κ. Βέμπερ μετά τις επικρίσεις του τελευταίου για τις αγορές κρατικών ομολόγων (Φωτογραφία: Reuters) 

Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας «πάγωσε» την περασμένη εβδομάδα, μετά τις έντονες επικρίσεις που άσκησε εναντίον του ο Άξελ Βέμπερ, αν και ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ απέρριψε τις ενστάσεις του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, λέγοντας ότι η πλειονότητα του ΔΣ της ευρωτράπεζας υποστηρίζει το πρόγραμμα.

Από τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα προκύπτει ότι είναι η πρώτη φορά από την έναρξη του προγράμματος, τον περασμένο Μάιο, που η ΕΚΤ δεν αγόρασε κρατικά ομόλογα, διατηρώντας το συνολικό ύψος των αγορών της στα 63,5 δισ. ευρώ.

Υπό τους όρους του προγράμματος, η ΕΚΤ δικαιούται...
να αγοράζει κρατικά ή εταιρικά ομόλογα. Δεν έχουν ανακοινωθεί πάντως λεπτομέρειες, ειδικά πόσα χρήματα προβλέπεται να δαπανήσει ή πόσο καιρό πρόκειται να τα διακρατήσει.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διοικητής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank και μέλος του ΔΣ της ευρωτράπεζας, Άξελ Βέμπερ (φαβορί για τη θέση του προέδρου μετά την αποχώρηση Τρισέ εντός του 2011), επέκρινε έντονα τις αγορές της ΕΚΤ, λέγοντας ότι δεν ηρέμησαν τις αγορές ομολόγων και ότι πρέπει να σταματήσουν.

Ωστόσο, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δήλωσε σε συνέντευξή του, την περασμένη Κυριακή, ότι το ξέσπασμα του Βέμπερ δεν αντανακλά την θέση της κεντρικής τράπεζας.

Η ΕΚΤ τονίζει ότι η αγορά ομολόγων έχει ως στόχο να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες στις αγορές κρατικού χρέους.

Η ΕΚΤ θα πραγματοποιήσει δημοπρασία για την αποδοχή καταθέσεων διάρκειας μίας εβδομάδας από τις εμπορικές τράπεζες την Τρίτη, προκειμένου να απορροφήσει την επιπλέον ρευστότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργούν οι αγορές αυτές.
ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: