Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Το ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει συμφωνία ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν, μόνο αν σέβεται τις γυναίκες

Το ΝΑΤΟ θα υποστηρίξει μια πολιτική συμφωνία ανάμεσα στην αφγανική κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν μόνον εάν αυτή σέβεται τα συνταγματικά δικαιώματα των γυναικών, δήλωσε σήμερα στην Κοπεγχάγη ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας. "Η αφγανική κυβέρνηση προσπαθεί σκληρά να έλθει σε συνεννόηση με τους Ταλιμπάν που θέλουν να σταματήσουν τις συγκρούσεις", τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς-Φογκ Ράσμουσεν σε ομιλία του σε διάσκεψη για τις γυναίκες και την ασφάλεια.

"Η θέση μου και η θέση όλων των συμμάχων, είναι πολύ σαφής: δεν θα υποστηρίξουμε ποτέ οποιαδήποτε συμφωνία θυσιάζει τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν, τα οποία σήμερα...
διασφαλίζει το σύνταγμα της χώρας αυτής", υπογράμμισε ο Ράσμουσεν επισημαίνοντας ότι είναι καλό σημάδι το γεγονός ότι το συμβούλιο που ορίσθηκε για να επιβλέπει τη διαδικασία συμφιλίωσης περιλαμβάνει και γυναίκες.

"Σε μια τόσο συντηρητική χώρα, όπως το Αφγανιστάν, αυτή είναι πραγματική πρόοδος", τόνισε.

Ο Ράσμουσεν, πρώην πρωθυπουργός της Δανίας, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν, με περισσότερα κορίτσια να φοιτούν στα σχολεία, με περισσότερες γυναίκες στο Κοινοβούλιο και περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες και αστυνομικούς.

Σύμφωνα με τον Ράσμουσεν, περισσότερες γυναίκες έχουν τώρα πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

"Ολα αυτά δείχνουν την πρόοδο στο Αφγανιστάν όσον αφορά τα δικαιώματα των γυναικών", υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: