- το είδα στο epirus-ellas.blogspot.com
Σημάδια ανάσχεσης του… κύματος αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων από αγρότες προς τις περιφερειακές διευθύνσεις της ΔΕΗ, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, βάσει στοιχείων που διαθέτει η ΠΑΣΕΓΕΣ.
Ο επενδυτικός «πυρετός» που επικράτησε στην ύπαιθρο καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού δείχνει σταδιακά, ότι υποχωρεί. Το αυτό αποτυπώνεται στα στοιχεία που είναι σε θέση να διαθέτει η ΠΑΣΕΓΕΣ. Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, οι αιτήσεις φαίνεται να σταθεροποιούνται στα επίπεδα των 5.800, και λίγο παραπάνω, κατά τις τελευταίες ημέρες.
Συνεπώς, η τάση κατάθεσης φακέλων στη ΔΕΗ δείχνει να εξασθενεί και οι ημέρες, όπου οι αγρότες και οι εκπρόσωποι των Ενώσεων συνωστίζονταν στα γραφεία της επιχείρησης, αποτελούν πια παρελθόν. Αρκετοί συσχετίζουν το γεγονός με την προσπάθεια των τραπεζικών ιδρυμάτων, να βρουν ρευστό να ρίξουν στην αγορά των φωτοβολταϊκών, προσπάθεια η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Θυμίζουμε ότι την...
τάση επιβεβαίωσε μιλώντας στη βουλή ο ίδιος ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, ο κ. Μανιάτης, ο οποίος επικαλούμενος "άτυπη πληροφόρηση από παράγοντες της αγοράς" ανέφερε ότι η αξία μεταπώλησης μιας άδειας για φωτοβολταικό 100 ΚW έχει τις τελευταίες μέρες μειωθεί στο 1/3 (30.000 ευρώ από 90.000 ευρώ). Ο κ. Μανιάτης απέδωσε την εξέλιξη στην απροθυμία που επιδεικνύουν τον τελευταίο καιρό τα τραπεζικά ιδρύματα στη χορήγηση δανείων προς τους αγρότες.
Κατ' επέκταση, ο αριθμός των παραγωγών που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά, φαίνεται, ότι έπιασε... «ταβάνι» και πλέον οι αγρότες αναζητούν ενημέρωση και για τις άλλες μορφές επένδυσης, που σχετίζονται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, πιο πολύ για τη βιομάζα και λιγότερο για τα αιολικά.
Η ΠΑΣΕΓΕΣ και η αρμόδια υπηρεσία της έχει ασχοληθεί με το ζήτημα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα, καθώς έγκαιρα διείδε ότι από την αξιοποίηση της αγροτικής - δασικής αλλά και των παραπροϊόντων -υπολειμμάτων της φυτικής και ζωικής παραγωγής, μπορεί να προκύψει ένα πρόσθετο συμπληρωματικό εισόδημα στον πρωτογενή τομέα αλλά και σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη.
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου