Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Συνωστισμός κεντρικών τραπεζιτών στην Kύπρο

Σύσσωμοι οι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΕ και της Ανατολικής Μεσογείου συρρέουν στην Κύπρο για το συνέδριο που συνδιοργανώνει αύριο και μεθαύριο η ΕΚΤ και η κεντρική τράπεζα της μεγαλονήσου.

Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι της Κομισιόν, του Eurogroup και της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων. Κεντρικό θέμα, οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και βεβαίως η κατάσταση στην αγορά συναλλάγματος.

Το συνέδριο διεξάγεται στον απόηχο της συνόδου των G20 στην Ν. Κορέα όπου διαπιστώθηκε και επισήμως διάσταση απόψεων στην εξάσκηση της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη.

Μάλιστα, η Βραζιλία δεν παρεβρέθηκε στην σύνοδο σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως λέει, της υπόγειας πολιτικής που ακολοθούν οι ΗΠΑ. Η Ευρώπη παρακολουθεί με μεγάλη αμηχανία της εξελίξεις, καθώς δεν κατάφερε να εξασφαλίσει,...
ούτε αυτή τη φορά ουσιαστική δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να στηρίξουν το δολάριο.

Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η Fed ετοιμάζεται για δεύτερο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) που βεβαίως αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων. Με την Κίνα να αρνείται την ανατίμηση του γουάν και την Ιαπωνία να μελετά νέα παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος για να υποτιμήσει το γιεν, η ΕΕ ανησυχεί ότι το ευρώ θα παραμείνει ακριβό με αποτέλεσμα να απειλείται η ήδη ασθενής ανάκαμψη της οικονομίας ευρωζώνης. 

Παρά τις σκληρές δηλώσεις τόσο του κυρίου Τρισέ όσο και των Γερμανών, ο Λευκός Οίκος δεν φαίνεται... να ακούει ιδιαίτερα τις εκκλήσεις των ευρωπαίων. Και αυτό γιατί τα στοιχεία δείχνουν ότι η επιβράδυνση που παρατηρείται στην αμερικανική οικονομία ίσως δεν είναι τόσο προσωρινή όσο αναμενόταν, ενώ η Ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας έδωσε εντολή να γίνουν λεπτομερείς έλεγχοι στην αγορά κατοικίας και στα συμβόλαια δανείων που συνάπτονται από τις περιφερειακές τράπεζες της χώρας (από εκεί δηλαδή που ξεκίνησε η κρίση, με την κατάρρευση της Lehman brothers, της Freddie Mac και Fanny Mae).

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλωντ Τρισέ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου την Πέμπτη το μεσημέρι, με την ολοκλήρωση του συνεδρίου, για να περάσει άλλη μια φορά το μήνυμα προς της αγορές, σπάζοντας το δικό του εμπάργκο για δηλώσεις (black out period) που ισχύει μία εβδομάδα πριν από κάθε συνεδρίαση του συμβουλίου της Τράπεζας.

Η ανησυχία της ΕΚΤ έχει να κάνει και με τις επιδιώξεις τόσο της Γερμανίας όσο και της Γαλλίας να πιέσουν για αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας κάτι που μπορεί να αποδυναμώσει την ανεξαρτησία της ευρωτράπεζας. Οι προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα που θα συζητηθούν στην σύνοδο κορυφής της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, εμπεριέχουν ενίσχυση των εξουσιών της υπο διαμόρφωσης οικονομικής διακυβέρνησης, οι οποίες θα λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις της ΕΕ με ειδική πλειοψηφία.

Συμπεριλαμβάνουν επίσης κεκαλυμμένη δυνατότητα χρεωκοπίας μίας χώρας της ευρωζώνης, κάτι που απορρίπτει η ΕΚΤ. Ηδη ο κ. Τρισέ διαφώνησε με την δέσμη προτάσεων έτσι όπως διαμορφώνεται στην ομάδα κρούσης υπό τον Χένρι Βαν Ρομπούι και τα συμβούλια Εurogroup και Ecofin, καθώς όπως, διέρρευσε το περιβάλλον του «δεν καταγράφηκαν οι απόψεις του». Ζήτησε δε, σε περίπτωση που οι προτάσεις περάσουν από το Συμβούλιο Κορυφής, να αναγράφεται ρητώς στο κοινό ανακοινωθέν η ένσταση του.

Στο συνέδριο της Πάφου, εκτός από τους αξιωματούχους της ΕΕ θα συμμετέχουν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Συρίας, του Λιβάνου, του Μαρόκου, Λιβύης, Ιορδανίας, Μαυριτανίας, εκπρόσωποι της Παλαιστινιακής αρχής, Τυνησίας, Ισραήλ, Αλγερίας και Αλβανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: