Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

Προϋπολογισμός: Πρόσθετα μέτρα 4 δισ.

Οι τελικές αποφάσεις για τον νέο προϋπολογισμό ελήφθησαν ουσιαστικά το μεσημέρι, σε συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, με τους αξιωματούχους της τρόικα, στην οποία συμμετείχε ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και νυν σύμβουλος του πρωθυπουργού, Λ. Παπαδήμος.

Το κείμενο του νέου προϋπολογισμού κατατίθεται την Πέμπτη στη Βουλή και, σύμφωνα με ανώτερο παράγοντα του υπουργείου, "σε μεγάλο βαθμό τελειώσαμε".

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή, μετά την αναθεώρηση από τη Eurostat των στοιχείων για το έλλειμμα, θα γίνει εξ ολοκλήρου το 2011 και το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί από τα 22 δισ. ευρώ στα 17 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι, το μνημόνιο προβλέπει ήδη μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος ύψους 9,15 δισ. ευρώ, στον νέο προϋπολογισμό αναμένεται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα ύψους 3,5- 4 δισ. ευρώ.

Τα μέτρα αυτά...
θα εστιάζονται στη συντριπτική πλειονότητά τους στην περαιτέρω περιστολή των δαπανών και δεν θα αφορούν περικοπές μισθών και συντάξεων, σύμφωνα και με διαβεβαίωση από το υπουργείο Οικονομικών.

Παράγοντες, παράλληλα, που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη διαδικασία εκταμίευσης του δανείου, ανέφεραν μετά τη συνάντηση, ότι "η διαπραγμάτευση για την τρίτη δόση του δανείου είναι σε καλό δρόμο".

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, η εκταμίευση τον Ιανουάριο του μέρους της δόσης που αναλογεί στην ευρωζώνη, "είναι κάτι, το οποίο γνωρίζαμε εδώ και εβδομάδες και συνδέεται με τεχνικούς λόγους".

Διευκρίνισαν επιπλέον, ότι ακόμη και χωρίς την τρίτη δόση, το Δημόσιο έχει επαρκή ταμειακά διαθέσιμα για να καλύψουν τις ανάγκες του έως το τέλος Ιανουαρίου, ενώ οι περισσότερες λήξεις ομολόγων είναι τον Μάρτιο. Ενώ, επισήμαναν ότι το ζήτημα είναι κυρίως η ταχεία και ορθή εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: