Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Παραπομπή Μπασιάκου, Κοντού και Δούκα για το Βατοπαίδι ψήφισε η Βουλή. Δεν παραπέμπονται για κανένα αδίκημα Βουλγαράκης - Ρουσόπουλος.

ΥΠΟΔΙΚΟΙ

"ΚΑΘΑΡΟΙ"

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης η μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για τον καταλογισμό ή όχι ποινικών ευθυνών σε πέντε πρώην υπουργούς της ΝΔ για την υπόθεση της μονής Βατοπαιδίου.

Βάσει του αποτελέσματος της ψηφοφορίας, στο Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμπονται οι κ.κ. Ευάγγελος Μπασιάκος, Αλέξανδρος Κοντός και Πέτρος Δούκας.


Η κατηγορία αφορά αυτουργία και συναυτουργία σε απιστία σε βάρος του Δημοσίου για τους κ.κ. Μπασιάκο και Δούκα, μόνο συναυτουργία στην περίπτωση του κ. Κοντού.  


Για τους Θόδωρο Ρουσόπουλο και Γιώργο Βουλγαράκη δεν συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 151 ψήφοι και δεν ασκήθηκε δίωξη.


Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή θα ακολουθήσει η συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από λειτουργούς της Δικαιοσύνης στον Άρειο Πάγο, στην Εισαγγελία και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Δικαστικό Συμβούλιο, μετά την ανάκριση, θα εκδώσει βούλευμα. Αν από αυτό προκύψει παραπομπή υπουργού, τότε θα συγκληθεί Ειδικό Δικαστήριο.


Αποχωρήσεις ΝΔ και ΛΑΟΣ

Η Νέα Δημοκρατία...
συμμετείχε στην κοινοβουλευτική συζήτηση αλλά αποχώρησε πριν από την ψηφοφορία, κάνοντας λόγο για «την πιο μαύρη νύχτα στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου» και καταγγέλλοντας τη διαδικασία ως άκυρη και απόδειξη «σκευωρίας στην οποία δεν πρόκειται να συμπράξει».

Μάλιστα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ.Τζαβάρας επιφυλάχθηκε να ζητήσει την αποστολή των πρακτικών της συνεδρίασης στον εισαγγελέα, ώστε να διερευνηθεί εάν τα μέλη της Προανακριτικής έχουν συντελέσει το αδίκημα της κατάχρησης της εξουσίας.


Από την ψηφοφορία αποχώρησε και ο ΛΑΟΣ, εκτιμώντας ότι δεν υφίστανται προϋποθέσεις νηφάλιας νομικής κρίσης, αλλά αντίθετα δείγματα κομματικής εμπάθειας. Η διαδικασία είναι «απόλυτα φορτισμένη, πολιτικής διώξεως. Τι νόημα έχει να συμμετέχουμε σε μια τέτοια διαδικασία; Έχετε ακυρώσει την οποιαδήποτε βασιμότητα κρίσεώς σας» ανέφερε ο Μ.Βορίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: