Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Η διεθνοποίηση μιας κατάληψης


Της Βάλιας Μπαζού

Άνοιξα το mail μου και ένα «γράμμα» με τίτλο γραμμένο σε greeklish μου τράβηξε το ενδιαφέρον.. «Katalipsi Anglia». Το «γράμμα» ζητά τη διαδικτυακή αλληλεγγύη στους φοιτητές που έχουν καταλάβει το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ και οδηγεί στο blog των φοιτητών 


Το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες υπό κατάληψη από 170  φοιτητές που αντιτίθενται στο πρόγραμμα δραστικών περικοπών στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου. Και βρίσκεται υπό κατάληψη χωρίς βέβαια να υπάρχει άσυλο.

Αυτή τους η κίνηση, σε εμάς στην Ελλάδα, μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψεως πολύ μικρή και ταπεινή… Η δεύτερη ανάγνωση, όμως, και η περιήγηση στο blog, αποκαλύπτει ότι αυτοί οι 170 φοιτητές κατάφεραν μέσα σε λίγες ημέρες να ξεκινήσουν έναν διαδικτυακό διάλογο που από το ταπεινό Μπράιτον, κάνει το γύρο της Ευρώπης και φτάνει ως την Καλιφόρνια!

Κατάφεραν να διαδώσουν παντού τα προβλήματά τους και τα αιτήματά τους, κατάφεραν να διεθνοποιήσουν την κατάληψή τους και αυτόματα να πολλαπλασιάσουν τη δύναμή τους,

Το blog είναι λιτό και άκρως ενημερωτικό. Έμαθα, λοιπόν, ότι η διοίκηση του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, αποφάσισε να περικόψει αυτή την ακαδημαϊκή χρονιά 3 εκατομμύρια λίρες και 5 εκατομμύρια την επόμενη.

Οι περικοπές θα γίνουν μέσα από την αναδιάρθρωση (!) και την κατάργηση τμημάτων, παράλληλα με τον περιορισμό των επιδοτήσεων και την αύξηση των εισφορών.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι την ίδια στιγμή η διοίκηση του Πανεπιστημίου αποφάσισε να αυξήσει κατά κατά 2,1 εκατομμύρια λίρες το χρόνο τις αμοιβές των 14 μάνατζερ του Πανεπιστημίου…
Έψαξα στη σελίδα με τα μηνύματα αλληλεγγύης και είδα ότι ήδη τη διαδικτυακή συμπαράστασή τους έχουν καταθέσει φοιτητικές ενώσεις και μεμονωμένοι φοιτητές από την Ολλανδία, την Αυστρία, την Καλιφόρνια, οι Πράσινοι της Βρετανίας, μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βρετανίας, μέλη εργατικών ενώσεων, καθηγητές Πανεπιστημίου.

Έμαθα ακόμα ότι το επόμενο ραντεβού των φοιτητών της Βρετανίας είναι στις 24 Νοεμβρίου ημέρα που έχει οριστεί ως εθνική ημέρα δράσης για την υπεράσπιση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Υ.Γ
Οι φοιτητές του Σάσεξ, απαντούν και στις καταστροφές που έγιναν στην τελευταία διαδήλωσή τους στο Λονδίνο, στην έδρα του κυβερνώντος κόμματος. Απαντούν κατηγορώντας τα media για προσπάθεια χειραγώγησης, επισημαίνοντας ότι το κόστος των ζημιών είναι ασήμαντο σε σύγκριση με τις ζημιές που θα προκύψουν από τους χαμένους πόρους για την Παιδεία και από την καταστροφή των δημόσιων υπηρεσιών για τις μελλοντικές γενιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: