Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Ιρλανδική μάχη για τον φόρο επιχειρήσεων


By Peter Spiegel (Βρυξέλλες), Gerrit Wiesmann (Βερολίνο), Ben Hall (Παρίσι)
Γάλλοι και Γερμανοί αξιωματούχοι πιέζουν την Ιρλανδία να αυξήσει τους χαμηλούς συντελεστές επιχειρηματικής φορολόγησης σε αντάλλαγμα για πακέτο βοήθειας, λαμβάνοντας θέσεις μάχης όσον αφορά σε αυτήν την πολιτική του Δουβλίνου, την οποία επί μακρόν φθονούν οι Ευρωπαίοι εταίροι.

Η Ιρλανδία θεωρεί τον φόρο επιχειρήσεων, στο 12,5%, τον θεμέλιο λίθο της βιομηχανικής πολιτικής της. Χθες, Ιρλανδοί αξιωματούχοι επανέλαβαν ότι είναι αποφασισμένοι να την προασπιστούν. «Δεν τίθεται συζήτηση», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Mary Coughlan, στη Βουλή.

Γάλλοι, Γερμανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στους «Financial Times» ότι ο συντελεστής έχει αναδειχθεί σε μεγάλο σημείο συγκρούσεων, καθώς οι αρμόδιοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ βρίσκονται στο Δουβλίνο για να συζητήσουν ένα ενδεχόμενο πακέτο βοήθειας.

Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι η αύξηση του συντελεστή φόρου επιχειρήσεων θα αναδειχθεί σε casus belli για τους Ιρλανδούς και ...
πως οι ρητές αντιρρήσεις του Δουβλίνου θα μπορούσαν κάλλιστα να αποτρέψουν μια συμφωνία.


Οι Ιρλανδοί είναι σίγουροι ότι υπάρχουν κι άλλα μέτρα που μπορούν να λάβουν για να επιβληθούν στο έλλειμμα, όμως πολλοί Ευρωπαίοι αμφιβάλλουν ότι το Δουβλίνο έχει άλλες εναλλακτικές. 

Η διαμάχη καταδεικνύει πόσο εκρηκτικές πολιτικά έχουν γίνει οι συνομιλίες, καθώς η Ιρλανδία προασπίζεται δυναμικά τα εθνικά της συμφέροντα και οι δυνητικοί δανειστές ζητούν ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι θα αποζημιωθούν για τη βοήθειά τους.

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

Σχόλιο typhoon: Από την άλλη μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι η χώρα με την καλύτερη φορολογική συμπεριφορά προς τις επιχειρήσεις έφτασε και αυτή στα όρια της χρεοκοπίας. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ελλάδα, που μάλλον έχει τη χειρότερη φορολογική συμπεριφορά. Άρα, είναι εύκολο να υποθέσουμε ότι η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση κρατικού χρέους, αλλά και η πολυπόθητη ανάπτυξη, έχουν αμελητέα συσχέτιση με το ύψος της φορολογίας των επιχειρήσεων και την αντίστοιχη φορολογική συμπεριφορά.

1 σχόλιο:

typhoon είπε...

Σχόλιο typhoon στο τέλος του άρθρου.