Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Αναδιάρθρωση, χωρίς να «πληρώσει» κανείς βλέπει η Citigroup

Το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης χρέους για την Ελλάδα είναι ορατό, αλλά ενδέχεται να γίνει με τις ευλογίες ακόμη και των κατόχων ελληνικών ομολόγων υποστηρίζει η Citigroup σε έκθεσή για τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με την τράπεζα, η αναδιάρθρωση του χρέους ύστερα από μερικά χρόνια, είναι πιθανό να μην κοστίσει ακριβά σε κανέναν από τους κατόχους. 

Στην έκθεση της η Citigroup υποστηρίζει ότι η αναδιάρθρωση χρέους μέσω "κουρέματος" της αξίας των ομολόγων είναι κάτι αναπόφευκτο τα επόμενα 3-5 χρόνια. Μάλιστα, εκτιμά πως μια μείωση της αξίας τους (κούρεμα) κατά 10%, θα μειώσει σε ανάλογο ποσοστό το χρέος και περίπου κατά 0,5-0,6% το έλλειμμα. 
Πώς όμως αυτό ενδέχεται να μην κοστίσει σε κάποιον;

Τον τελευταίο χρόνο, τα ελληνικά ομόλογα, αγοράζονται σε τιμή κάτω της αξίας τους έπειτα από παζάρεμα μεταξύ κατόχων και αγοραστών - για παράδειγμα 70% της ονομαστικής τους αξίας. 
Η τράπεζα υποστηρίζει πως το 2015 τα ελληνικά ομόλογα θα έχουν αλλάξει χέρια και πλέον οι κάτοχοι τους (η πλειοψηφία τους έστω) θα είναι όσοι τα αγόρασαν αρκετά χαμηλότερα της ονομαστικής τους αξίας. Κατά συνέπεια μια μείωση π.χ. κατά 10%, θα αποφέρει όφελος στη χώρα και δεν θα στοιχίσει στους τότε κατόχους ομολόγων.
ΠΗΓΗ 

Σχόλιο typhoon:  Η Citigroup προτείνει ένα πολύ ενδιαφέρον σενάριο για το 2013-2015. Όμως με δεδομένες αυτές τις συνθήκες τί θα μπορούσε να γίνει άμεσα, δηλαδή το 2010 και το 2011? Αν υποθέσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, μέσω κάποιων τρίτων - π.χ. τραπεζών, αγοράζει ελληνικά ομόλογα από τα αμερικανικά και άλλα χρηματιστήρια στο περίπου 70% της αξίας τους, τότε μπορεί: α. να τα καταθέσει στην ΕΚΤ και να εισπράξει το 95% της αξίας τους, κερδίζοντας έτσι 25%, β. να τα χρησιμοποιήσει για την πληρωμή δημοσίων έργων και προμηθειών στο 90-100% της αξίας τους κερδίζοντας 20-30%, γ. να τα χρησιμοποιήσει ως εγγυήσεις των τραπεζών, ώστε τα αντίστοιχα ποσά να δοθούν ως δάνεια σε επιχειρήσεις, κερδίζοντας 30% πλέον τόκους και τέλος να τα χρησιμοποιήσει με δημιουργική φαντασία για να καλύψει κοινωνικές δαπάνες που δεν επιδέχονται αναβολής. Φυσικά το τυπικό κέρδος για το χρέος και το έλλειμμα είναι ευνόητο. Τα χρήματα για την αγορά μπορούν να βρεθούν είτε από το μηχανισμό στήριξης, είτε από τις τράπεζες. 
Είναι ένα παράτολμο σενάριο για να κάνει κάποιος την κρίση ευκαιρία στην πράξη. Αλλά θέλει κότσια και τρόπο...

Και μία διευκρίνηση: Φυσικά, αν το πάρουν πολλοί "χαμπάρι", τότε θα αυξηθεί η αξία των ομολόγων και θα πέσουν τα spreads !!!

1 σχόλιο:

typhoon είπε...

Σχόλιο typhoon στο τέλος του άρθρου.