Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Ευρωκομφούζιο για το μνημόνιο

 Έντονος προβληματισμός επικρατεί στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου αλλά και την κλιμάκωση των αντιδράσεων αρκετών χωρών στις καθυστερήσεις των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ελλάδα.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup το κλίμα ήταν σαφώς αρνητικό για τη χώρα μας και ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν εξέφρασε κανένα αίτημα για επιμερισμό των επιπρόσθετων μέτρων και σε μελλοντικούς προϋπολογισμούς

Ο υπουργός Οικονομικών ήταν ενημερωμένος για το κλίμα...
που επικρατούσε στην ευρωζώνη από την προηγούμενη εβδομάδα, αφού οι προθέσεις διαφάνηκαν στη συνεδρίαση της EFC, στην οποία καταρτίζεται η ατζέντα του κάθε Eurogroup.

Την ίδια στιγμή, πονοκέφαλο προκαλεί στο Μαξίμου η γνωμοδότηση της Ε.Ε. ότι νομικά είναι πολύ δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε αναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου, όπως φέρεται να ζητά η κυβέρνηση.

Ουσιαστικά, δεν έχει γίνει καμία επίσημη κρούση από την πλευρά της χώρας μας για κάτι τέτοιο. Όμως, οι αξιωματούχοι της Κομισιόν έσπευσαν να ενημερώσουν την ελληνική πλευρά ότι "η δανειακή συμφωνία είναι δομημένη με τέτοιον τρόπο που δεν επιτρέπει αλλαγές, χωρίς να τροποποιηθούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις πάνω στις οποίες βασίστηκε".

Κορυφαίος κοινοτικός αξιωματούχος ανέφερε ότι "η Ελλάδα έχει υπογράψει διακρατικές συμφωνίες με την κάθε μία δανείστρια χώρα της ευρωζώνης ξεχωριστά, η οποία προηγουμένως πήρε το πράσινο φως από το κοινοβούλιό της και σε πολλές περιπτώσεις χρειάστηκε να περάσει σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις".

Ο αξιωματούχος υπογραμμίζει πως οι όροι της δανειακής σύμβασης είναι συνδεδεμένοι με τη δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να πραγματοποιήσει η χώρα μας ανά έτος και με συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να λάβει ανά τρίμηνο.

"Οποιαδήποτε καθυστέρηση δίνει αυτομάτως το δικαίωμα στη δανείστρια χώρα να καταγγείλει τη σύμβαση. Με τον ίδιο τρόπο, οποιαδήποτε αλλαγή ουσιαστικά μπορεί να ακυρώσει μια σειρά όρων και να χρειαστεί νέες νομοθετικές ρυθμίσεις και νέα έγκριση από τα κοινοβούλια των '14' ".

Ιρλανδικό μνημόνιο απειλεί… Ελλάδα
Η άρνηση της Σλοβακίας να καταβάλει τα 800 εκατομμύρια ευρώ που της αναλογούσαν πέρασε στα ψιλά καθώς το ποσό δεν είναι μεγάλο και έτσι κατανεμήθηκε στις υπόλοιπες χώρες χωρίς ιδιαίτερες διαμαρτυρίες και υπό τον φόβο των αγορών. Όμως, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, γίνονται συζητήσεις στα υψηλά κλιμάκια της Ε.Ε. για το τι θα γίνει με το μερίδιο της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας σε περίπτωση όπου αυτές ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης.

Η Γερμανία ήδη αντιδρά να υποστεί και αυτήν την επιβάρυνση καθώς, κατά αναλογίαν, θα κληθεί να δώσει τα περισσότερα.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους έχει σκληρύνει η στάση του Βερολίνου προς την Ελλάδα. Στη γραμμή "δεν αλλάζουν οι όροι του μνημονίου" συντάσσονται οι χώρες του Βορρά αλλά και η ΕΚΤ και ο κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ διαμηνύει στην Αθήνα ότι "δεν έχει παρθεί ακόμα κανένα μέτρο που να ενισχύει την ανάπτυξη και να μειώνει το χρέος, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις".

Μάλιστα, οι αναλυτές της Φρανκφούρτης θεωρούν ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια και το 2011 θα είναι υψηλότερη από αυτήν που αναγράφεται στις προβλέψεις. 

Κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, που θεωρείται από τους πιο ισχυρούς, είχε πει στο euro2day ότι "δεν έχει αξία η μείωση του ελλείμματος όταν το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται" και προέβλεψε ότι "αν δεν εφαρμοστούν μόνιμες διαρθρωτικές αλλαγές, σε συνδυασμό με ιδιωτικοποιήσεις, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να αποκλειστεί".

Ερωτήματα για τον προϋπολογισμό
Η τοποθέτηση του κ. Παπακωνσταντίνου στη συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έδωσε αναλυτικές εξηγήσεις για τα μέτρα που θα ληφθούν το 2011, κυρίως στον διαρθρωτικό και αναπτυξιακό τομέα (υγεία, εργασιακό κόστος, έσοδα, αποκρατικοποιήσεις, φορολογικό νομοσχέδιο), ξάφνιασε αρκετούς ομολόγους του.

Τόσο η Γερμανία όσο και η Αυστρία και η ΕΚΤ εμφανίστηκαν ικανοποιημένες για το κοινό ανακοινωθέν που δημοσιοποιήθηκε και ουσιαστικά δεσμεύει την κυβέρνηση στην επίτευξη των στόχων το 2011. Πλέον, η επιδόσεις της Ελλάδας ανά τρίμηνο θα κρίνουν και το κατά πόσον θα δίνεται το πράσινο φως για την εκταμίευση των δόσεων.

Αξιωματούχοι της τρόικας ανέφεραν ότι, παρά το γεγονός πως σήμερα κατατίθεται ο προϋπολογισμός, οι αναπροσαρμογές δεν αποκλείονται μέχρι και την ψήφισή του, αφού "δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για τα μεγέθη του 2010, ενώ εκκρεμεί και μια σειρά μεταρρυθμίσεων".

Ένας από τους λόγους καθυστέρησης της εκταμίευσης της τρίτης δόσης θεωρείται και η επιμονή των πιο πάνω χωρών να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα πριν δώσουν τη συγκατάθεσή τους για την εκταμίευση των 9 δισεκατομμυρίων. 

Επισήμως, ο επίτροπος κ. Όλι Ρεν επιχείρησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι η εκταμίευση θα καθυστερήσει για τεχνικούς λόγους, αν και εγείρει ερωτήματα γιατί το υπουργείο Οικονομικών δεν το ανέφερε (αφού το γνώριζε εδώ και καιρό) ώστε να αποφύγει το κομφούζιο στις αγορές.

Αφίξεις "αλά" ΔΝΤ
Το ΔΝΤ και οι αξιωματούχοι του που βρίσκονται στην Αθήνα αυτές τις μέρες διατηρούν διακριτική στάση ως προς τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Ε.Ε. Ήδη έχουν κάνει εμφανές ότι προσπαθούν να διαχωρίσουν τη γραμμή τους από την οικονομική πολιτική που ακολουθείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα αναμένεται να έρθει τον Δεκέμβριο ο κ. Ντομινίκ Στρος-Καν για διαβουλεύσεις με την ηγεσία της κυβέρνησης. Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι ήδη το ταμείο έχει καταρτίσει εναλλακτικά σενάρια (contingency plans) για νέες συμφωνίες, οι οποίες θα επιτρέπουν παράταση της αποπληρωμής του δανείου ακόμα και νέα δανειακή συμφωνία.
Οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις όμως αφορούν μόνο στο σκέλος των κονδυλίων που εμπίπτουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δηλαδή στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Βρυξέλλες, ανταπόκριση από την Αγγελική Παπαμιλτιάδου

Δεν υπάρχουν σχόλια: