Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Επίσημη επίσκεψη Ουέν Τζιαμπάο στη Ρωσία

Η Μόσχα και το Πεκίνο δεν αναμένεται να έχουν φθάσει σε συμφωνία για τις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου που θα πωλείται στην Κίνα πριν από τα μέσα του 2011, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακού τομέα, αλλά οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών τόνισαν ότι οι διμερείς εμπορικές σχέσεις βρίσκονται σε φάση σημαντικής ανάπτυξης.

Η Ρωσία, δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας στον κόσμο, προτίθεται να αυξήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου στην Κίνα, που είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία, αλλά οι τιμές αποδείχτηκε ότι είναι ένα δύσκολο θέμα, στις συνομιλίες που είχαν στην Αγία Πετρούπολη οι δύο πρωθυπουργοί, Βλάντιμιρ Πούτιν και Ουέν Ζιαμπάο.


"Νομίζω ότι μέχρι το προσεχές καλοκαίρι θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε συγκεκριμένες παραμέτρους για ένα εμπορικό συμβόλαιο (για το φυσικό αέριο)", δήλωσε ο Ιγκόρ Σέχιν, που έχει την ευθύνη για τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.


Η Ρωσία υποστηρίζει ότι η Κίνα θα πρέπει να πληρώνει τις τιμές με τις οποίες η Gazprom πουλάει φυσικό αέριο στους Ευρωπαίους, αλλά το Πεκίνο επιδιώκει να εξασφαλίσει έκπτωση. Η διαφορά...
που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι περίπου 100 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, σύμφωνα με Κινέζους αξιωματούχους.

Με βάση συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ της Gazprom και της κινεζικής πετρελαϊκής εταιρίας CNPC, στις 27 Σεπτεμβρίου, η Ρωσία θα πουλάει στην Κίνα 30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κάθε χρόνο, από το 2015. Ο Βλάντιμιρ Πούτιν δήλωσε ότι οι συνομιλίες για το φυσικό αέριο ήταν "επιτυχείς".


"Η Κίνα είναι μία εξαιρετικά σημαντική αγορά για εμάς, για την οποία πρέπει να εργαστούμε εντατικά", δήλωσε ο Ιγκόρ Σέχιν, προσθέτοντας ότι η Κίνα έχει τη δυνατότητα να καλύψει μόλις το 7% των αναγκών της από δικά της κοιτάσματα φυσικού αερίου.


Μετά τη συνάντησή τους, που έγινε στην Αγία Πετρούπολη, οι δύο πρωθυπουργοί επισήμαναν ότι οι διμερείς εμπορικές σχέσεις έχουν αυξηθεί κατά 57%, αυτή τη χρονιά, φθάνοντας στα 41 δισεκατομμύρια δολάρια και χαιρέτισαν τη συμφωνία για να ενισχυθεί η χρήση των εθνικών νομισμάτων των δύο χωρών.


"Μέχρι τώρα πληρώναμε ο ένας τον άλλον με ξένα νομίσματα, κυρίως με δολάρια. Τώρα, και πρόκειται για το πρώτο βήμα, αρχίζει το εμπόριο στην Κίνα με ρούβλι. Τον Δεκέμβριο, θα γίνονται εμπορικές συναλλαγές με γιουαν στη Μόσχα", δήλωσε ο Πούτιν.


Οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν την κρίση στην κορεατική χερσόνησο και επικεντρώθηκαν στις οικονομικές σχέσεις, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πούτιν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: