Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

"Όχι στις προσπάθειες απο-ενοποίησης"

- από το spnews.gr
"Η καλλιέργεια κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης στους πολίτες της ΕΕ αποτελεί όρο εκ των ων ουκ άνευ για την επιβίωση του ενωσιακού εγχειρήματος". Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, απευθυνόμενος προς την Επίτροπο για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας κ. Ανδρούλλα Βασιλείου στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, υπογράμμισε τη σημασία της διευκόλυνσης και της χρηματοδότησης της διακρατικής κινητικότητας των καλλιτεχνών και των επαγγελματιών στον τομέα του πολιτισμού.

Απαντώντας στον Έλληνα Ευρωβουλευτή, η κ. Βασιλείου τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταβάλλει προσπάθειες...
για τον συντονισμό της κοινωνικής ασφάλισης, των κανονισμών θεώρησης διαβατηρίων των καλλιτεχνών από τρίτες χώρες, της φορολογίας και της βελτιωμένης πληροφόρησης για θέματα κινητικότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εφάρμοσε πιλοτικά έργα για την ενθάρρυνση της κινητικότητας των καλλιτεχνών τόσο το 2008 όσο και το 2009. Το 2009 το 80% περίπου των έργων που χρηματοδοτήθηκαν από την ΕΕ επικεντρώθηκαν στην κυκλοφορία των πολιτιστικών έργων και στην κινητικότητα των επαγγελματιών στον τομέα του πολιτισμού. Τα αποτελέσματα των πιλοτικών αυτών έργων θα συνεισφέρουν στο έργο του μελλοντικού προγράμματος "Πολιτισμός", για την περίοδο μετά το 2013.

Στην αντιφώνησή του, ο κ. Παπαστάμκος τόνισε ότι "στον σημερινό ευρωπαϊκό καιρό πυκνώνουν τα σύννεφα της απo-ενοποίησης. Υπάρχει η Ευρώπη των αριθμών, η τεχνική Ευρώπη, αλλά υπάρχουν και οι φωνές εκείνες που προσβλέπουμε και στην Ευρώπη του πολιτισμού, της παιδείας, της τέχνης, της κινητικότητας των καλλιτεχνών, της ενθάρρυνσης της διευρωπαϊκής καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ανήκω σε αυτούς που πιστεύουν ότι είναι αυτά τα θεμέλια – τα πολιτιστικά θεμέλια της Ευρώπης– που μπορούν να αποτελέσουν τον ασφαλή σταθεροποιητικό παράγοντα περαιτέρω δυναμικής προώθησης της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ενοποιήσης. Προωθώντας τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία αυξάνουμε τη συνεισφορά στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ". 

Η Κύπρια Επίτροπος συμφώνησε με τον Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας τονίζοντας ότι "η Ευρώπη δεν αποτελεί απλά μια Ένωση της οικονομίας, αλλά ξεκίνησε από τον πολιτισμό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: