Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Σύνοδος ΝΑΤΟ, Λισαβόνα: "Διαγωνισμός ιδεών" για μια συμμαχία που υποφέρει από κρίση ταυτότητας...


 
«Αξιολογεί τις νέες απειλές που απειλούν σήμερα την ανθρωπότητα»

Το νέο στρατιωτικό δόγμα του ΝΑΤΟ προσπαθεί να απαντήσει, είκοσι χρόνια μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, τι χρειάζεται η Συμμαχία, και το καταφέρνει, δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου της Λισαβόνας, όπου εγκρίθηκε χωρίς αλλαγές το κείμενο του νέου δόγματος.

Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το νέο δόγμα αξιολογεί τις νέες απειλές που απειλούν σήμερα την ανθρωπότητα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, ο φονταμεταλισμός κλπ.


Όλα αυτά, τόνισε ο Πρωθυπουργός, αλλάζουν τη μορφή του ΝΑΤΟ, ...
το οποίο καλείται να στηρίξει μια πιο δημοκρατική κοινωνία στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Επίσης ο κ. Παπανδρέου εξήρε την προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό ξεπερνιούνται τα ταμπού του ψυχρού πολέμου.

Οι εργασίες της Συνόδου θα συνεχιστούν το Σάββατο, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί διάσκεψη κορυφής ΝΑΤΟ-Ρωσίας, στην οποία θα συμμετάσχει ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ μαζί με τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Συμμαχίας.

Η σειρά αυτή συναντήσεων θα ολοκληρωθεί με τη σύνοδο κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ηνωμένων Πολιτειών στην οποία θα συμμετάσχουν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: