Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

ΟΟΣΑ: Μέσα στα επόμενα 2 χρόνια η γερμανική οικονομία θα γίνει η πιο εξαγωγική του κόσμου, ξεπερνώντας ακόμα και την κινεζική.


Σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη στο Παρίσι, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (εμπορικό ισοζύγιο) της Γερμανίας θα ξεπεράσει ακόμα και αυτό της Κίνας μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Οι ανισορροπίες στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών (ισοζύγια εξαγωγών -  εισαγωγών)  έγιναν  θέμα εκτατεμένης συζήτησης κατά την πρόσφατη σύνοδο των G20 στη Σεούλ. Αν και καταγράφουν μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα χώρες όπως Γερμανία, η Κίνα και η Ιαπωνία, εντούτοις καταγράφουν μεγάλα εμπορικά ελλείμματα χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και μεγάλες χώρες της ευρωζώνης όπως η Γαλλία και η Ισπανία. Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι αποτέλεσμα των ανισοτήτων αυτών θα είναι το ξέσπασμα ενός ευρύτερου νομισματικού πολέμου μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Ο ΟΟΣΑ ανέφερε στην τελευταία έκθεσή του για μια ακόμη φορά τον κίνδυνο και κάλεσε τις χώρες να μειώσουν τόσο τα πλεονάσματά τους, όσο και τα ελλείμματά τους. "Οι παγκόσμιες ανισορροπίες εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες, και υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την ανάκαμψη", δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ Pier Carlo Padoan. "Η συνέχιση των παγκόσμιων ανισορροπιών δεν είναι συμβατή με τον παγκόσμιο στόχο για μία σταθερή ανάκαμψη - το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους".

ΠΗΓΗ (στα γερμανικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια: