Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Νέο Bretton Woods ζητά η Παγκόσμια Τράπεζα


By Alan Beattie

Οι μεγαλύτερες οικονομίες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υιοθετήσουν εκ νέου έναν τροποποιημένο Κανόνα Χρυσού για την καθοδήγηση των κινήσεων στην αγορά συναλλάγματος, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας από το 2007, κ. Robert Zoellick.

Με άρθρο του στους "Financial Times" δηλώνει ότι χρειάζεται μία διάδοχη κατάσταση σε αυτό που ο ίδιος αποκαλεί Bretton Woods II, το σύστημα κυμαινόμενων ισοτιμιών που επικράτησε μετά την κατάρρευση του Bretton Woods το 1971.

Ο κ. Zoellick, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ζητά ένα σύστημα "στο οποίο πιθανότατα θα πρέπει να περιληφθούν το ευρώ, το δολάριο, το γεν, η στερλίνα και το γουάν, έτσι ώστε να κινηθεί προς έναν πιο διεθνή χαρακτήρα". "Το σύστημα θα πρέπει επίσης να εξετάσει...
την ανάπτυξη του χρυσού ως διεθνούς σημείου αναφοράς των προσδοκιών της αγοράς για τον πληθωρισμό, τον αποπληθωρισμό και τις μελλοντικές συναλλαγματικές αξίες". 
 
Οι απόψεις του αντικατοπτρίζουν την εντεινόμενη δυσαρέσκεια για το διεθνές σύστημα, όπου η εξακολουθητική κινεζική παρέμβαση για τη διατήρηση του γουάν (ρενμίνμπι) σε χαμηλά επίπεδα επικρίνεται από τις ΗΠΑ και από άλλους ως βασικός παράγοντας για την ύπαρξη ανισορροπιών στα διεθνή ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών και στη δημιουργία στρεβλώσεων στις κεφαλαιαγορές.  

Αυτήν την εβδομάδα, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων του G20 συναντώνται στη Νότιο Κορέα, όπου ίσως επικρατήσει η μεγαλύτερη ένταση ως προς το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Το αμερικανικό σχέδιο που φέρει χώρες να καταγράφουν στόχους για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει συναντήσει μεγάλη αντίδραση.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Wolfgang Schäuble, ανέβασε το θερμόμετρο υποστηρίζοντας πως το αμερικανικό οικονομικό μοντέλο βρίσκεται σε βαθιά κρίση κι επίσης επέκρινε την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διοχετεύσει ρευστότητα 600 δισ. δολ. στις χρηματαγορές. "Υπάρχει ασυνέπεια όταν οι Αμερικανοί κατηγορούν τους Κινέζους πως χειραγωγούν τη συναλλαγματική τους ισοτιμία και στη συνέχεια κατευθύνουν την ισοτιμία του δολαρίου τεχνητά σε χαμηλότερα επίπεδα με τη βοήθεια της εκτυπωτικής μηχανής της Fed".
Αν και έχουν υπάρξει κατά καιρούς και άλλες εκκλήσεις για επιστροφή στον Κανόνα του Χρυσού, οι περισσότεροι αξιωματούχοι και οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν την ιδέα επίφοβη για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με την ανάπτυξη και την απασχόληση να δέχονται σφοδρά οικονομικά σοκ.

Το αρχικό σύστημα Bretton Woods, που τέθηκε σε ισχύ το 1945 υπό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έφερε σταθερές αλλά ρυθμιζόμενες συναλλαγματικές ισοτιμίες, συνδεδεμένες με την αξία του χρυσού. Στηρίχτηκε από μέτρα ελέγχου τα οποία περιόριζαν τις κινήσεις αποσταθεροποίησης στις ροές των κεφαλαίων από μία οικονομία σε μία άλλη.

"Το φάσμα των αλλαγών από το 1971 ασφαλώς συμπίπτει με τις αλλαγές που καταγράφηκαν την περίοδο 1945 - 1971 και οδήγησαν στη μετατροπή από το Bretton Woods Ι στο ΙΙ", γράφει ο κ. Zoellick και συμπληρώνει: "Αν και τα εγχειρίδια ενδεχομένως να χαρακτηρίζουν τον χρυσό παλαιό χρήμα, οι αγορές χρησιμοποιούν σήμερα το μέταλλο ως εναλλακτική συναλλαγματική τοποθέτηση".

ΠΗΓΗ στα ελληνικά
ΠΗΓΗ: FT.com

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αποθηκευθηκε μεγαλη ποσοτητα και πρεπει να προστατευθουν απο την επομενη ημερα.
Τι θ' ακουσω ακομη......ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ με επιστροφη ΣΤΟΝ ΧΡΥΣΟΥΝ ΚΑΝΟΝΑ!!!!!!!
Μεγαλη φουσκα