Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Η Βραζιλία αναγνώρισε παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας (Φωτογραφία: Associated Press)

Την ύπαρξη Παλαιστινιακού κράτους με σύνορα όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί το 1967 αναγνώρισε η Βραζιλία. Ο πρόεδρος της χώρας Λουίς Ινάσιο «Λούλα» ντα Σίλβα με δημόσια επιστολή του στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς προέβη στην αναγνώριση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Βραζιλίας, στην ιστοσελίδα του οποίου δημοσιεύτηκε η επιστολή, η κίνηση του ντα Σίλβα προήλθε μετά από προσωπικό αίτημα που υπέβαλε στον πρόεδρο της Βραζιλίας, ο Μαχμούντ Αμπάς, όταν τον επισκέφθηκε τον προηγούμενο μήνα.

«Θεωρώντας ότι το αίτημα που υπέβαλε η εξοχότητά του [ο Αμπάς] είναι δίκαιο και συνεπές με τις αρχές που τηρεί η Βραζιλία όσον αφορά το Παλαιστινιακό ζήτημα, η Βραζιλία, με την επιστολή της αυτή, αναγνωρίζει ένα Παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967» αναφέρεται στην επιστολή.

Ο ντα Σίλβα έστειλε μια επιστολή στον Μ.Αμπάς την 1η Δεκεμβρίου λέγοντας ότι ...
η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από τη χώρα του θα οδηγήσει «τα κράτη του Ισραήλ και της Παλαιστίνης να συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια».

Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες Δυτικές κυβερνήσεις έχουν αποφύγει να αναγνωρίσουν την ύπαρξη Παλαιστινιακού κράτους, θέτοντας ως προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τους όρους για το "τελικό καθεστώς" των αμφισβητούμενων εδαφών μεταξύ των Παλαιστίνιων και του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ και οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις έχουν αποφύγει να αναγνωρίσουν την ύπαρξη Παλαιστινιακού κράτους, θέτοντας ως προϋπόθεση την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τους όρους για το «τελικό καθεστώς» των αμφισβητούμενων εδαφών μεταξύ των Παλαιστίνιων και του Ισραήλ.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ χαρακτήρισαν ως «παραπλανημένη» και «λυπηρή» την κίνηση του προέδρου της Βραζιλίας.

Η απόφαση «είναι λυπηρή και θα συμβάλει μόνο στην υπονόμευση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Μέση Ανατολή» υποστήριξε η Ιλεάνα Ρος-Λέτινεν, πολιτικός των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Φραστικά πυρά κατά της απόφασης εξαπέλυσε και ο Έλιοτ Ένγκελ, Δημοκρατικός βουλευτής, κάνοντας λόγο περί «ασύνετης [απόφασης] που αποτελεί το τελευταίο αγκομαχητό της εξωτερικής πολιτικής του Λούλα που ήταν ήδη εκτροχιασμένη».

Ο Ένγκελ συνέδεσε την κίνηση με την προσέγγιση του Λούλα με τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ και εξέφρασε την άποψη πως η Βραζιλία «θέλει να αποκτήσει φωνή διεθνώς, αλλά κάνει τις λάθος επιλογές στην προσπάθειά της να το κάνει».

«Μπορεί κανείς μόνο να ελπίζει ότι η νέα ηγεσία που έρχεται στη Βραζιλία θα αλλάξει ρότα και θα αντιληφθεί ότι δεν είναι αυτός ο τρόπος να αποκτήσει ισχύ ως αναδυόμενη δύναμη ή να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών» συνέχισε.

«Η Βραζιλία στέλνει στους Παλαιστίνιους το μήνυμα ότι δε χρειάζεται να φθάσουν σε συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ για να κερδίσουν αναγνώριση ως ανεξάρτητο κράτος» κατέληξε ο Ένγκελ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: