Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Ο Σαρκοζύ και η Μέρκελ υποσχέθηκαν να εφαρμόσουν κοινό σχέδιο για δημοσιονομική ένωση μέσα στο 2011

Η Γερμανία και η Γαλλία είπαν σήμερα Παρασκευή (17 Δεκεμβρίου) ότι θα προτείνουν μέσα στο νέο έτος σχέδια που θα εναρμονίζουν τη φορολογική και εργασιακή πολιτική μέσα στην ευρωζώνη, αναφέροντας ότι θα ολοκληρώσουν τη νομισματική ένωση με την οικονομική ένωση.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου μετά τη σύνοδο κορυφής, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ είπε "Η κ. Μέρκελ και εγώ θα κάνουμε προτάσεις" μέσα στο νέο έτος για "την καλύτερη εναρμόνιση της οικονομικής πολιτικής" στην ευρωζώνη.

Οι πολιτικές εκτιμήσεις αναφέρουν ότι σηματοδοτείται με τις δηλώσεις αυτές η εκκίνηση μίας πολύ ισχυρότερης δημοσιονομικής ένωσης ανάμεσα στις χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ.

Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα μακρύ, αλλά σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των διαφορών στην ανταγωνιστικότητα, ενώ θα μπορούσε τελικά να δρομολογήσει τη δημιουργία των ευρωομολόγων.

"Οι συζητήσεις έδειξαν χθες ότι χρειαζόμαστε μία πολύ περισσότερο κοινή προσέγγιση στις οικονομικές μας πολιτικές και θα πρέπει...
να μιλήσουμε γι'αυτό μέσα στους ερχόμενους μήνες, ειδικά τα μέλη της ευρωζώνης", είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

"Δεν είναι το μόνο σημαντικό το να έχουμε ακλόνητους προϋπολογισμούς και σταθερά χρηματοοικονομικά, αλλά είναι εξίσου σημαντικό το να έχουμε κοινή οικονομική πολιτική".
"Βήμα βήμα. Θα είναι μια μακρά διαδικασία."

Οι Γαλλο-Γερμανικές προτάσεις θα συμπεριλαμβάνουν σχέδια που θα "βάλουν μπροστά προγράμματα σύγκλισης" για τις δημοσιονομικές και κοινωνικές πολιτικές, είπε ο Σαρκοζύ.

Ο αντικειμενικός σκοπός, είπε, είναι "να αντιμετωπίσουμε τις διαφορές στην ανταγωνιστικότητα" ανάμεσα στις 16 χώρες που μοιράζονται το κοινό νόμισμα, προσθέτοντας ότι "η κοινωνική και δημοσιονομική πολιτική δημιουργεί από μόνη της μέρος αυτών των διαφορών στην ανταγωνιστικότητα".

Τα σχόλιά του, που επαναλήφθηκαν από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Ισπανό Πρωθυπουργό Χοσέ Λουί Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, δείχνουν ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αποδέχονται πλέον ότι η δημιουργία ενός νέου κεφαλαίου χρηματοοικονομικής ενίσχυσης δεν είναι αρκετή και ότι όσο οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές διαφοροποιούνται εξαπλωνόμενες σε ολόκληρη γκάμα περιπτώσεων, η νομισματική ένωση της Ε.Ε. θα παραμένει ευάλωτη.
euractiv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: