Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μπορεί να ισχυριστεί ότι πέτυχε κάποια νίκη στη σύνοδο κορυφής της 16-17 Δεκεμβρίου, η οποία γενικά πέρασε απαρατήρητη από το ευρύ κοινό, αλλά θεωρήθηκε εξαιρετικά ηχηρή από τους ειδικούς: τα συμπεράσματα της συνόδου δείχνουν ότι η Βρετανία εξασφάλισε ότι θα μείνει εκτός της συμφωνίας των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ότι το Λονδίνο δε θα συμμετέχει σε πιθανές μελλοντικές ενισχύσεις.
Το κείμενο που υιοθετήθηκε σήμερα (17 Δεκεμβρίου) αναφέρει ότι το Άρθρο 122 της συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή η νομική βάση για την παροχή βοήθειας στην Ελλάδα και την Ιρλανδία, δε "θα χρειάζεται πλέον" την κοινή συμμετοχή στις ενισχυτικά κεφάλαια χρηματοδότησης. Το κείμενο αυτό θα ισχύει και στα 27 μέλη της Ε.Ε.
"Οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων [...] συμφώνησαν ότι δε θα χρησιμοποιείται το Άρθρο αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις", όπως αναφέρει το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων.
Αντ' αυτού, ο νέος μηχανισμός αλληλεγγύης θα απαιτεί μόνο συνεισφορές σε εθελοντική βάση από τα μέλη που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη. Οι λεπτομέρειες του νέου μηχανισμού...
(που θα ισχύσει από το 2013) θα καθορισθούν από τη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της Ε.Ε. (ecofin) του Μαρτίου 2011.
Τα συμπεράσματα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα πρέπει να τα δούμε ως μία εξασφάλιση ότι το Λονδίνο, κάτω από οποιεσδήποτε καταστάσεις, δε θα χρειαστεί να πληρώσει για κάποια κοινή προσπάθεια ενίσχυσης.
Η παραπάνω πρόταση δεν εμφανιζόταν στην αρχική έκδοση των συμπερασμάτων και ως φαίνεται προστέθηκε ως αλλαγή της τελευταίας στιγμής ειδικά για να ικανοποιήσει το Λονδίνο. Αυτή η εξέλιξη ήρθε πολύ βολική για τον Κάμερον, ο οποίος τον τελευταίο καιρό κατηγορείτο από τους Βρετανούς Ευρωσκεπτικιστές ότι αφήνει τη Βρετανία να βυθιστεί μέσα στους μηχανισμούς της ευρωζώνης...!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου