Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Μέρκελ στη Bild: «Δεν έχουμε χάσει ούτε ένα ευρώ με την Ελλάδα»

Στη γερμανική εφημερίδα Bild μιλά η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία κληθείς να απαντήσει στο αν «εμείς οι Γερμανοί πρέπει πάλι να πληρώσουμε για όλη την Ευρώπη;», σημειώνει πως «ακόμη δεν έχουμε χάσει πουθενά ούτε ένα ευρώ» και προσθέτει: «Μια χώρα σαν την Ελλάδα καλύπτει τώρα υπό αυστηρούς όρους το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχασε για την προώθηση μεταρρυθμίσεων».
Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη της Γερμανίδας καγκελαρίου:

Τους Γερμανούς αυτή τη στιγμή τους απασχολεί κυρίως ότι το ένα υπερχρεωμένο κράτος μετά το άλλο πρέπει να διασώζεται και τελικά ενέχεται ή πληρώνει πάντα ο φορολογούμενος. 

Μια στιγμή. Εμείς δίνουμε εγγυήσεις και ακόμη δεν έχουμε χάσει πουθενά ούτε ένα ευρώ. Μια χώρα σαν την Ελλάδα καλύπτει τώρα υπό αυστηρούς όρους το μεγάλο χρονικό διάστημα που έχασε για την προώθηση μεταρρυθμίσεων. Η ελληνική κυβέρνηση επιδεικνύει μεγάλο θάρρος και έχω εντυπωσιαστεί για το πως αυτή έχει μαζί της το λαό σ’ αυτές τις μαζικές αλλαγές. 

Ειδικά η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί αναδιάρθρωση χρέους, με την οποία θα διαγραφεί μέρος των χρεών; 

Όλοι οι ειδικοί επιβεβαιώνουν...
ότι η Ελλάδα αλλά και η Ιρλανδία μπορούν να σηκώσουν μακροπρόθεσμα το βάρος του χρέους, δηλαδή το επιτόκιο και τα τοκοχρεολύσια. Ίσως είναι καλό να σας θυμίσω την υπόθεση Opel: Και τι δεν γράφτηκε για το πόσο θα κόστιζε στο Γερμανό φορολογούμενο. Σήμερα η Opel είναι μια τελείως κανονική επιχείρηση στους κόλπους της General Motors. Και ο φορολογούμενος δεν έχασε τίποτα, παρά βοήθησε να αποφευχθεί μια ακριβή κατάρρευση. 

Δεν θα πουν σύντομα οι Γερμανοί, λόγω των συνεχώς μεγαλύτερων ποσών διάσωσης, δεν τη θέλουμε αυτή την Ευρώπη; 

Στη Γερμανία ξεπεράσαμε καλά την οικονομική κρίση, επειδή δεν φοβηθήκαμε και ο κόσμος έδειξε μεγάλη άνεση, αν και τα προβλήματα δεν ήταν αλήθεια μικρά. Αυτή την αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση χρειαζόμαστε και τώρα. Να πιστεύουμε στην Ευρώπη και στο ευρώ, να μην παρασυρόμαστε: Αυτά δίνουν ήδη τη μισή λύση στο πρόβλημα. 

Δεν απαιτεί μόνο η ελληνική κυβέρνηση τώρα "Euro-bonds", δηλαδή κοινά χρέη και κοινή ευθύνη στην ΕΕ. Είναι το επόμενο βήμα η επέμβαση του πρωταθλητή πληρωμών, της Γερμανίας; 

Με τα λεγόμενα ευρωομόλογα δεν θα εξαλείφονταν οι αδυναμίες της Ευρώπης, παρά μόνο θα μετατίθενταν σε όλους από κοινού. Και τα υπερχρεωμένα κράτη δεν θα δέχονταν καμία πίεση πλέον, προκειμένου να τακτοποιήσουν την δημοσιονομική τους κατάσταση. 

Μπορείτε να υποσχεθείτε στους Γερμανούς ότι δεν θα έρθουν τα ευρωομόλογα και τα κοινά χρέη; 

Δεν συζητώ για πράγματα που δεν είναι της παρούσης. Τα λεγόμενα ευρωομόλογα δεν είναι συμβατά ούτε με τις τωρινές ευρωπαϊκές συνθήκες. Αλλά φυσικά η ΕΕ θα πρέπει να εξελιχθεί περαιτέρω...

Δεν υπάρχουν σχόλια: