Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Ο απεργιακός χάρτης της καυτής εβδομάδας κινητοποιήσεων


Με απεργίες, στάσεις εργασίας και συλλαλητήρια απαντούν οι εργαζόμενοι του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις και τις περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ. Η καυτή απεργιακή εβδομάδα αρχίζει με την κινητοποίηση των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς (εξάωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα). Παναττική στάση εργασίας από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τρίτη, ανήμερα της ψήφισης του νομοσχεδίου. Κορύφωση κινητοποιήσεων την Τετάρτη με τη γενική πανελλαδική απεργία. Αναλυτικά ο απεργιακός χάρτης:

  • «Χειρόφρενο» στα μέσα μεταφοράς
Οι κινητοποιήσεις στα μέσα μεταφοράς κλιμακώνονται. Οι εργαζόμενοι τραβούν χειρόφρενο τη Δευτέρα από τις 11:00 έως τις 17:00, και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις για τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Είναι πιθανό να κηρυχθούν δύο 24ωρες απεργίες στις δημόσιες συγκοινωνίες την Τρίτη και την Πέμπτη. Στη γενική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη τα δημόσια μέσα μεταφοράς θα παραμείνουν ακινητοποιημένα.

  • Πώς θα κινηθούν ΟΣΕ-Προαστιακός
Με δυσκολία θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες ημέρες οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού με τα τρένα και τον Προαστιακό λόγω των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, αντιδρώντας στο σχέδιο εξυγίανσης του Οργανισμού.

Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Την Τρίτη οι συρμοί θα ακινητοποιηθούν εξαιτίας των στάσεων εργασίας, σε διαφορετικές ώρες, που έχουν εξαγγείλει τα σωματεία στον ΟΣΕ.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν τα τρένα και ο Προαστιακός στη γενική απεργία της Τετάρτης, αλλά και την Πέμπτη λόγω της 24ωρης απεργίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.


  • Παναττική στάση από ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τρίτη
Τρίωρη παναττική στάση εργασίας την Τρίτη, ανήμερα της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καλώντας τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση από τις 12:00 μέχρι τις 15:00.

Στις 13:00 προγραμματίζεται συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος.


  • Γενική απεργία την Τετάρτη
Παραλύει την Τετάρτη ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας με τη γενική απεργία που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Τα μέσα μεταφοράς ακινητοποιούνται με εξαίρεση έκτακτα δρομολόγια προς διευκόλυνση της μετακίνησης των απεργών προς τα μέτωπα των διαδηλώσεων.

Καμία πτήση πολιτικής αεροπορίας δεν θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη λόγω συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην απεργιακή κινητοποίηση. Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ της Ένωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας η 24ωρη απεργία των εργαζομένων αρχίζει από τις 00:01 της Τετάρτης και λήγει στις 24:00 της ίδιας ημέρας.

Στη γενική απεργία της Τετάρτης συμμετέχει και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.


  • Απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι
Οι τραπεζοϋπάλληλοι κατέρχονται σε 48ωρη απεργία την Τρίτη και την Τετάρτη, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι με το πολυνομοσχέδιο πλήττει τον πυρήνα της υπόστασης του συνδικαλιστικού κινήματος, καταφέροντας ισχυρό πλήγμα στις συλλογικές συμβάσεις και τα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεως Ελλάδος (ΟΤΟΕ) έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 13:00 το μεσημέρι της Τρίτης στο Σύνταγμα και στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης στο Πεδίον του Άρεως.

Τη Δευτέρα απεργούν οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα και συμμετέχουν με τρίωρη στάση οι υπάλληλοι των υπόλοιπων τραπεζών.


  • Απεργούν οι δημοσιογράφοι
Οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης συμμετέχουν στην 24ωρη γενική απεργία της Τετάρτης, καθώς και σε 48χρονη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο, ζητώντας «την άμεση υπογραφή ΣΣΕ και τη δέσμευση για αποφυγή κάθε τακτικής που αποσκοπεί στην αποδόμηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: